WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemesi nedir?
Uçtan-uca şifreleme ne anlama geliyor, bu özelliği WhatsApp'a eklenmesi neden önemli?
En popüler SMS alternatiflerinden biri olan WhatsApp, kısa bir süre önce hizmetini uçtan-uca şifreleme özelliğiyle donattığını duyurmuştu. Duyurunun Apple ve FBI arasındaki güvenlik ve gizlilik konusundaki tartışmalarla aynı döneme denk gelmiş olması, dikkat çeken bir detaydı. Peki WhatsApp'ın mesajları şifrelemesi sizin için ne anlama geliyor?
Uçtan uca şifreleme nedir?
SMS olarak da bildiğimiz kısa mesaj hizmeti, mesajlarınızın tamamen şifresiz olarak gönderildiği bir hizmet. SMS ile gönderdiğiniz mesajlarda yazdıklarınız, olduğu gibi mobil hizmet sağlayıcınıza gönderilir. Sağlayıcınızın sunucularından geçen mesaj, buradan alıcının telefonuna gönderilir. Tüm bu iletişim sırasında gönderdiğiniz mesaj, düz metin olarak gönderilir, yani herkes tarafından okunabilir.
Bazı uygulamalar ise güvenliği bir miktar artırıyor. Örneğin Facebook'un mesajlaşma uygulaması, mesajlarınızı kendi sunucularına ulaşana dek şifreliyor. Ancak şifreleme anahtarları Facebook'un elinde olduğundan Facebook, dilediğinde mesajlarınızı okuyabiliyor. Bu örnekte Facebook'un hack'lenmesi veya devlet tarafından şifreleme anahtarlarını vermeye zorlanması, mesajlarınızın ortaya çıkması anlamına gelebiliyor.
WhatsApp'ın kullandığı uçtan uca şifrelemede ise şifreleme anahtarı, yalnızca mesajı gönderen kişide ve alıcıda bulunuyor. Mesaj, sunucuda değil telefonda çözüldüğünden WhatsApp ve diğerlerinin mesajı çözmeleri mümkün olmuyor. Bu, WhatsApp'ın sunucularındaki bilgiler ele geçse bile mesajlarınızın güvende olduğu anlamına geliyor.
Bu yüksek güvenliğin sonuçları olacak mı?
WhatsApp, mesajlaşma için en yüksek güvenlik yöntemlerinden birini kullanıyor ancak bazı ülkeler, şifreleme konusunda oldukça hassaslar ve şifrelemeyi yasaklıyorlar. Fransa ve İngiltere'nin bu konuda endişe içeren açıklamaları bulunuyor.
WhatsApp'ın şifreleme işlevi yeni olduğundan onu engellemek veya mahkemeye taşımak isteyen ülkelerin olup olmayacağı şimdilik belli değil. Ancak ABD'nin bir noktada WhatsApp'ta arka kapı açılmasını isteyeceğini tahmin edebiliyoruz (bu isteği çoktan yapmış da olabilirler). WhatsApp'ın bu tür bir talebe nasıl karşılık vereceği ise bilinmiyor, ancak WhatsApp'ın sahibi olan Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, şifreleme konusunda Apple'ı desteklediğini söylemişti. Firma aynı duruşu WhatsApp'ta da sürdürebilir.
Sizin için ne anlama geliyor?
WhatsApp'ın yeni şifreleme işleviyle bir duruş sergilediği kesin; peki ama bu sizin için ne anlama geliyor? Cevap basit: Çoğunlukla hiçbir anlama gelmiyor. Şifreleme arka planda gerçekleştiriliyor; siz WhatsApp'ı her zaman olduğu gibi kullanmaya devam ediyorsunuz.
Bununla birlikte mesaj gönderdiğiniz kişinin adına dokunup Şifreleme üzerine dokunarak bir QR kodu (ve uzun bir sayı) görüntüleyebiliyorsunuz. Bu kodu veya sayıyı arkadaşınızınkiyle karşılaştırarak şifrelemenin çalıştığından emin olabiliyorsunuz. Belki sürekli kullanacağınız bir işlev değil ancak yine de elinizin altında bulunması güzel. Bunun dışında WhatsApp deneyiminizde herhangi bir farklılık hissetmiyorsunuz.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.