Yarı yıl tatili için velilere tavsiyeler

Yarı yıl tatili için velilere tavsiyeler

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, karnenin, çocuğu aşırı övme ve yerme bahanesi olarak görülmemesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde 15 milyon öğrenci ve 700 bine yakın öğretmenin 16 gün sürecek bir tatil dönemine gireceğine dikkati çekerek, öğrencilerin dinlenmeleri, eğlenmeleri, okul sürecinde ilgilenemedikleri hobileriyle ilgilenmelerinin kişisel gelişimleri ve ruhsal sağlıkları bakımından önemli olduğunu belirtti.

Çocukların tatilleri nasıl değerlendirecekleri ve ailelerin karnelere yaklaşımları konusunda bilgiler de veren Prof. Dr. Çağlar, karnenin, çocuğu aşırı övme ve yerme bahanesi olarak görülmemesi gerektiğine, karne başarısından ötürü çocukları aşırı övmenin de aşırı yermek kadar olumsuz sonuçlara yol açabileceğine dikkati çekti.

Çocuğun başarısının önemli olduğunu ancak bu başarıyı hediyelerle abartmanın ödülü rüşvete çevirdiğini kaydeden Prof. Dr. Çağlar, karne bahane edilerek çocukların birbiriyle asla karşılaştırılmaması gerektiğini, anne ve babaların çocuklar üzerindeki beklentilerini çocukların kaldırabileceği ve onların kapasiteleriyle orantılı olarak oluşturması gerektiğini ifade etti.

Bu tatilin çocuklarla çok yönlü ve yoğun bir aile paylaşımı için fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Çağlar, ayrıca sınavlara hazırlanan çocukların eğer dershaneye gidiyorlarsa ya da özel ders alıyorlarsa da dinlenmeleri içinde fırsat sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Çağlar, yarı yıl tatilinde çocukların dikkat edeceği konuları ise şöyle sıraladı:

''Tatil hiçbir şey yapmama değildir. Aile arasındaki bağları güçlendirme, doyurucu, yoğun arkadaşlık ilişkileri geliştirmek için önemli bir fırsattır. Her öğrenci kendi eğitim eksikliğini öğretmeninden ve anne-babadan daha iyi bilir. Bu eksikliği giderecek çalışmalar yapmalı. Sanat, kültür, spor alanlarında kendini geliştirmeli. Kendini mutlu edecek etkinlikleri dozunda kalmak kaydıyla yapmalı. Ders çalışmak tabii ki önemlidir. Bunun yanında edebiyat, bilim, deneme kitapları okuyarak zihinsel aktivitelerini geliştirmeliler.''
Zaman