Yeni Doğan Döneminde İlk 24 Saat Çok Önemli

Yeni Doğan Döneminde İlk 24 Saat Çok Önemli

Türkiye'de her yıl ortalama 1,5 milyon bebek dünyaya geliyor. Ancak bu bebeklerin yaklaşık 50 bini yeni doğan döneminde hayatını kaybediyor.

Uzmanlar, yeni doğan ölümlerinin yaşamın ilk 4 haftasında, büyük çoğunluğunun da ilk 24 saatte gerçekleştirdiğini söylüyor.
 
Yeni doğan döneminin (neonatal dönem) bebeğin yeni koşullara uyum sağladığı ve hayatın ilk 4 haftasını kapsayan dönem olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Alparslan Tonbul, "Türkiye’de yeni doğan döneminde kaybedilen bebek sayısı dünyaya göre daha fazladır. Ülkemizde her yıl ortalama 1,5 milyon bebek doğmakta, ancak bu bebeklerin yaklaşık 50 bini yeni doğan döneminde kaybedilmektedir. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu erken doğum veya uygun olmayan koşullarda yapılan doğumlar sonucu olmaktadır. Bunların en az yüzde 50’sinin önlenebilir nedenlere bağlı olduğu da bilinen bir gerçektir. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede doğum yapmak her zaman büyük bir avantajdır." dedi.
 
Tonbul, yeni doğan bebeklerin temizliği ve bakımı konusunda özellikle yeni anne babaların telaşlarını ortadan kaldıracak önerilerde bulundu. Yeni doğan bebeklerin hassas cilt yapıları nedeniyle derilerinin temiz tutulmasının oldukça önemli olduğunu kaydeden Tonbul, "Kaynatılıp soğutulmuş suyla ıslatılmış pamuk, pamuklu bez veya yumuşak gazlı bez kullanılarak cilt silinip, iyice kurulanır. Bebeğin iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesine de özen gösterilmeli." dedi.
 
Hapşurmanın bebeğin burnunun doğal yollarla temizlenmesini sağladığını kaydeden Tonbul, "Ancak bu yeterli olmuyorsa deniz suyu, damla veya sprey kullanılabilir. Bebeğin kulak temizliği de kulak kepçesinin iç kısmı ve kulağın arka kısmı iyice kurulanarak banyo sonrasında yapılabilir. Eğer bebeğin gözünde herhangi bir çapaklanma problemi varsa steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp gözü içten dışa doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silmek yeterli. Bebeğin ağız içi normal ve sağlıklı görünüyorsa ekstra bir bakıma ihtiyaç yoktur. Ancak eğer pamukçuk oluşmuşsa doktorun önereceği ilaçlarla ağız içi ve meme uçları temizlenebilir." tavsiyesinde bulundu.
 
Alt temizliğinde kullanılan ürünlerde kimyasal, koku ve renk veren sentetik maddeler ile alerji ve tahriş yapan koruyucu maddelerin bulunmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tonbul, "Bazen sadece bebeğin poposu, akan su altında yıkanarak da temizlenebilir. Pişik oluşumunu engellemek için de her bez değişiminde mutlaka pişik kremi veya zeytinyağı kullanılmalı ve bebeğin altı sık sık havalandırılmalıdır." şeklinde konuştu.
 
Yeni doğan bebeğin göbek kordonunun bakımının alkol ve steril bez ile yapılmasının önemli olduğunu aktaran Doç. Dr. Alparslan Tonbul, "3 ile 20 gün arasında göbeğin düşmesi gerçekleşir. Göbek düştükten sonraki 1-2 gün de bakıma devam edilmeli ve eğer sızıntı, akıntı ya da kanama varsa mutlaka doktora danışılmalıdır." uyarısında bulundu.
 
Bebeği yıkamaktan korkulmaması gerektiğini kaydeden Tonbul, "37 derece civarında ayarlayacağınız suda her gün ya da gün aşırı yıkayabilirsiniz. Kış aylarında hastalanacağı düşüncesiyle banyosunu ertelemenize gerek yok. Kullanacağınız şampuan ya da sabunu bir bez ya da elde köpürterek uygulamanız daha doğru olacaktır. Pişik ve tahrişleri önlemek için kıvrım yerlerini kurulamayı unutmayın. Bebeğin tırnaklarını banyo sonrası ya da uyku esnasında kesmeniz daha kolay olacaktır. El tırnaklarını haftalık, ayak tırnaklarını da uzadıkça kesebilirsiniz. Oldukça hassas olan bebek cildi ıslak mendil kullanımıyla tahriş olabilir. Bu nedenle ilk 2 ayda pamuk ve su kullanımına özen gösterilmelidir." diye konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.