40 yıllık çöp alanı enerji merkezi olacak
Erzincan'da yapılan yeni tesis sayesinde eskiden çöp toplanan alanda şimdi elektrik enerjisi üretilecek.
Erzincan Belediyesi, şehirde yaklaşık 40 yıl çöp depolanan ve artık kullanılmayan alanda oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretimi için harekete geçti.
"Yap-işlet-devret" modeliyle yapımına başlanan ve tamamlanma aşamasına gelen tesiste, elektrik enerjisi üretimi için çöp depolama alanına gaz bacaları yerleştirildi.
1 ay sonra hizmete girecek
Gaz bacalarından borular yardımıyla içten yanmalı motorlara ulaştırılan metan gazı burada elektrik enerjisine dönüştürülüp trafolara aktarılacak. Trafolara gelen elektrik enerjisi, daha sonra şehir şebekesine yüklenip şehrin enerji tüketiminde kullanılacak.
Tesiste, eski çöplük alanından elde edilecek enerji dışında da toplanan yaklaşık 200 ton çöpten elektrik enerjisi üretilecek.
Saatte 1,5, günde 36, ayda ise 1080 megavat elektrik enerjisi üretimi hedeflenen tesisten bir ayda sağlanacak enerji ile yaklaşık 6 bin konutun enerji ihtiyacı giderilecek.
Enerjide büyük tasarruf sağlayacak olan, deneme üretimlerine başlanılan tesisin bir ay sonra hizmete girmesi ve ilerleyen süreçte üretimini artırması hedefleniyor.
Saatte 1,5 megavat elektrik enerjisi
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, tesisin yaklaşık 1 yıl önce ihale edilerek yaptırıldığını anlattı.
Çevreci bir proje olan tesisin enerjide ciddi tasarruf sağlayacağını söyleyen Başsoy, "Hem işletmeci firma hem belediye olarak çevre duyarlılığından dolayı projede kar, zarar hesabı yapmadık. Ama çöp depolama alanının ıslahıyla bugüne kadar birikmiş atıklardan ve kent merkezi ile ilçelerden toplanacak çöplerden enerji elde edip ciddi ekonomik kazanç sağlayacağız" dedi.
Başsoy tesiste, çöplükteki drenaj boruları aracılığıyla sağlanan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülüp, şehir şebekesine aktarılacağını vurguladı.
"Tesiste, şu an itibarıyla tamamen elektrik enerjisi üretebilecek seviyeye gelindi. Buradan saatte yaklaşık 1,5 megavat elektrik enerjisi elde edeceğiz. Tesiste deneme üretimleri yapılmış ve başarıyla elektrik elde edildi."
Tesis yaklaşık 5 yılda maliyetini karşılayacak
Projenin yaklaşık 15 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Başsoy, şöyle konuştu:
"Tesisin Erzincan Belediyesine yıllık geliri 2,5 ile 3 milyon lira civarında. Daha önemlisi projenin çevreci oluşu, atıklardan enerji elde edip ekonomiye kazandırması. En önemlisi de kentin çöpünün ıslah edilerek yeşil örtüye dönüştürülmesi. Kentte, günde 200 tona yakın çöp toplanıyor. Bu çöpler elektrik enerjisine dönüşecek."
Kaynak: AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.