Az hareket ve kilo, hazımsızlık yapıyor

Az hareket ve kilo, hazımsızlık yapıyor

Ramazan sonrasında mideye aşırı yüklenmeyle birlikte hazımsızlık şikayetleri de artıyor

Ama bu durum uzun sürüyorsa ve bazı şikâyetler de eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Çünkü reflü, safra kesesi, ülser gibi rahatsızlıklar da hazımsızlık yapıyor.

Hazımsızlık (dispepsi), karnın üst bölgesinde ağrı, erken doyma, şişkinlik, bulantı hissi gibi yakınmalarla tarif edilen bir rahatsızlıktır. Oldukça yaygın olan bir durum olan hazımsızlıktan hemen herkes yaşamının bir döneminde yakınır. Ancak toplumun ortalama dörtte birinde bu yakınmalar uzun süreli olarak bulunur ya da sık nükseder.

Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bahattin Çiçek, hazımsızlık diye tarif edilen durumun tek bir hastalık olmadığını, bazı durumlarda hazımsızlık yapan başka rahatsızlıklar da olabileceğini belirtti. Çiçek, yemek borusunda reflü olması, safra kesesi hastalıkları, pankreas hastalıkları, mide ülser veya kanseri, aspirin veya romatizma ilaçlarının kullanımı gibi durumlarda hazımsızlık olabileceğini söyledi.

Hastaların üçte ikisini oluşturan fonksiyonel hazımsızlıkta kesin bilinen bir sebep yoktur. Ancak bu kişilerde de büyük oranda sorumlu olduğu düşünülen durumlar vardır. Bahattin Çiçek, bu kişilerin büyük kısmının yakınmalarının yemeklerle ilişkili olduğunu belirttiklerini ifade ediyor. Bu hastalar az yemekle hemen doyduklarını, şiştiklerini bazen de açlıkla midelerinin ağrıdığını belirtirler. Dolayısı ile mide hareketlerinde, boşalmasında sorun olması veya mide asidine kişinin duyarlı olması fonksiyonel hazımsızlıktan sorumlu olabilir. Çiçek, hareket azlığının, kilo alımının mide bağırsak hareketlerinin yavaşlaması neticesinde hazımsızlığa sebep olacağını aktardı. Bu arada stres, muhtemelen kişinin hazımsızlığı daha ciddiye almasına, daha çok sorun etmesine sebep olmakta. Anksiyetesi olan kişiler diğerlerine göre daha çok hekime başvurmaktadır.

45 yaş üzerindekilerde hazımsızlık araştırılmalı

Hazımsızlık sık görüldüğü ve genellikle tetkiklerde ciddi bir bozukluk saptanmadığı için her hazımsızlık tanımlayan kişinin araştırılması önerilmez. Kişide ciddi bir hastalık varlığını düşündüren sebepsiz kilo kaybı, lokma yutmada güçlük, inatçı kusmalar, kansızlık, dışkı veya kusmukta kan olması durumunda veya hazımsızlık tanımlayan kişi 45 yaşın üzerinde ise araştırılması gerekir. Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının görüntülenmesini sağlayan endoskopi, hazımsızlıkta tercih edilmesi gereken testtir.

Hazımsızlık çekenlere öneriler:

Yeme alışkanlığınızı gözden geçirin.

Hazımsızlık yaptığını bildiğiniz besinlerden sakının.

Ağır, yağlı yiyecekler yemeyin.

Fazla yemeyin.

Akşam geç saatlerde yemeyin.

Hızlı yemeyin.

Egzersiz öncesi yemeyin.

Sigara içmeyin.

Alkolden sakının.

Sağlıklı bir kiloda kalın.

Haftanın 4-5 günü en az yarım saat egzersiz yapın.
Zaman