Bademcik ve geniz eti ne zaman alınmalı?
Kulak burun boğaz hekimlerince en sık yapılan ameliyatların başında bademcik ve geniz eti ameliyatları geliyor.
Ancak aileler ameliyat için karar verme aşamasında sıkıntıya düşüyor. Genellikle, ameliyatın muhtemel risklerinden, narkoz alımından ve tekrarlayan enfeksiyonların devam edebilme olasılığından endişe ediliyor. Peki hangi durumlarda ameliyat kesin ve tek çözümdür?
Çocuğunuzun üst solunum yolları, bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa, bademciklerinin etrafında apse oluşuyorsa, kötü huylu tümör şüphesi varsa, çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa, konuşma bozukluğu varsa, uykuda horluyorsa bu durumlar kesin ameliyat gerektirir.
Bademcik ameliyatlarının yüzde 40'ı sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları nedeniyle yapılıyor. Çocuğunuz, son bir yılda yedi defa veya son iki yılda yıl başına beş defa veya son üç yılda yıl başına 3 defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirdiyse, kuşpalazı mikrobu taşıyıcısıysa, kalp kapak bozukluğu varsa, sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa, hemen bir uzmana başvurun. Aksi takdirde, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri gibi belirtileri beraberinde getiren bademcik ve geniz eti, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, huysuzluk gibi kişilik değişikliklerine, öğrenme güçlüklerine sebep olabilir.
Çocuklarda ameliyat için en uygun zaman yaz tatilleri ya da yarıyıl tatilidir. Bademcik hastalıkları ve geniz eti çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinse de erişkinler için de aynı kurallar geçerlidir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatları uygulanıyor. Solunum sıkıntısına sebep olan iri bademcik ve ileri derecede büyümüş geniz eti durumlarında çocuklarda 6. aydan itibaren ameliyat yapılabiliyor, yaş bir engel oluşturmuyor.
Zaman