Bakanlık danışmanlık verdi 6 çiftten biri kararından vazgeçti

Bakanlık danışmanlık verdi 6 çiftten biri kararından vazgeçti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, boşanmak için mahkemeye başvuran ailelere danışmanlık hizmeti veriyor.

Yasin Kılıç'ın haberi:

2012 yılı eylül ayında pilot olarak belirlenen 5 ilde başlatılan Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti Projesi kapsamında, bakanlık yetkilileri 450 çiftle görüştü. Burdur, Kırıkkale, Ankara, İzmir, Karabük’te uygulanan danışmanlık hizmeti sayesinde 75 çift boşanmaktan vazgeçti. Proje sayesinde 6 çiftten biri boşanmaktan vazgeçti. Şu an 12 ilde yürütülen çalışma bu yıl sonuna kadar 81 il genelinde yaygınlaştırılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de her yıl ortalama 120 bin çift boşanıyor. TÜİK, 2012 yılı Evlenme ve Boşanma İstatistikleri’ne göre boşanan çiftlerin sayısı 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 2,7 artarak 123 bin 325'e yükseldi. 2012 yılı içinde gerçekleşen boşanmaların yüzde 39,6'sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 21,2'si ise evlilik süresi 6-10 yıl arası olan çiftlerde gerçekleşti. Boşanma oranlarının giderek artması üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti’ projesini hayata geçirdi.

Proje ile boşanma sürecinde çiftlerin ve çocuklarının karşılaştığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik aile destek ve aile danışmanlık hizmetleri ile ailelerin desteklenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. 2012 yılı Eylül ayında Burdur, Kırıkkale, Ankara, İzmir, Karabük olmak üzere pilot olarak seçilen 5 ilde yürütülen çalışmada, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde görev yapan danışmanlara boşanma aşamasında olan çiftlere danışmanlık hizmeti konusunda beceri ve bilgi kazandırmaya yönelik hizmet içi eğitim verildi.

Eğitimlerin ardından, danışmanlık hizmeti çalışmalarına başlayan bakanlık, çalışanların 5 ayrı ilde aile mahkemeleriyle işbirliği yaptı. Bakanlık, boşanma davası açan çiftlerden 450’siyle iletişime geçti. Bu ailelerden 75’i, aldığı danışmanlık desteği sayesinde boşanmaktan vazgeçti.

PROJE YIL SONUNA KADAR 81 İLE YAYILACAK

2012 yılının son üç ayında başlayan pilot uygulama süreci devam ederken, danışmanlara yönelik daha kapsamlı bir eğitim programı hazırlandı. Eğitici eğitimi sonrasında pilot beş ilde verilen danışmanlık hizmeti Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul ve Samsun illerinde de başlatıldı. Söz konusu illerde yaşayan vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne doğrudan başvurabileceği gibi aile mahkemelerinden de konuyla ilgili bilgi alabiliyor. Hazırlanan eğitim programı ve aile mahkemeleri ile işbirliği içinde mahkemelere başvuran çiftlere yönelik sunulan ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti’nin yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelmiş, fakat ortak karar ile aile danışmanlığını almak için başvuru yapan ailelere yönelik verilen hizmetler şunlar; aile içi iletişim becerileri kazandırmak, çatışma çözme ve aile içi destek, psikiyatrik rahatsızlığı olduğu düşünülen bireylerin sağlık tedavilerinin yaptırılması için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek, aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelen ailelerin sistemlerinin yeniden yapılandırılması sürecinde aynı zamanda çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü yönünde danışmanlık yapmak. Mahkemeler yoluyla gönderilen ailelere yönelik öfke kontrolü ve danışmanlık hizmeti yapmak. Boşanma sonrası tek ebeveynlerin yaşadığı sorunlar ve çocuklarla ilişkilerinin düzenlenmesi konusunda danışmanlık yapmak."

Cihan