Bediüzzaman ve talebeleri asayiş muhafızları
Aydın, Bediüzzaman'ın kendisini ve talebelerini emniyet ve asayişin gönüllü muhafızı olarak tanımladığını söyledi
Risale Haber-Haber Merkezi
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın, Bediüzzaman'ın kendisini ve talebelerini emniyet ve asayişin gönüllü muhafızı olarak tanımladığını söyledi.
Bediüzzaman'ın emniyet mensuplarından daha çok bizzat memleketin emniyet ve asayişi ile ilgilendiğini ifade eden Aydın, "kendisini ve talebelerini emniyet ve asayişin gönüllü muhafızı olarak tanımlamıştır. Risale-i Nur’u okuyanların ‘asayişin manevî bekçileri’ olduklarını, asayişi korumanın tek yolunun da, insanların kalplerine iman ve marifet nurunu yerleştirmekten geçtiğini ifade etmiştir. Bediüzzaman’ın bu yaklaşımı özgün bir model değerinde olup, kısaca öyle açıklanabilir: İnsanların imanlarını kurtarmak amacıyla dinin gereklerini yerine getirmeleri sağlanırsa suç işlemekten uzaklaşacaklardır. Bu insanların sayısı ne kadar çoğalırsa o kadar az suç işlenecek ve suç ve suçlulukla mücadele etmek ve toplumsal emniyet ve asayiş sağlamak o kadar kolay olacaktır" dedi.
Bediüzzaman'ın, eserlerindeki içtimai konularda, sıklıkla memleketin ‘emniyet ve asayiş’inin öneminden söz ettiğini hatırlatan Aydın, şunları dile getirdi: "Eserleri ile insanların beş esas çerçevesinde yaşamalarına çalışmıştır. Bunları; hürmet, merhamet, emniyet, haramdan kaçınma, itaat ve ibadet etmek olarak açıklamıştır. Görüldüğü gibi hayatın beş temel esaslarından birisini ‘emniyet’ olarak kavramlaştırmıştır" .
Prof. Aydın'ın "Türkiye, İslam Coğrafyası ve Dünya’da Emniyet ve Huzurun Sağlanması: Bediüzzaman Modeli" tebliği için TIKLAYINIZ