Bediüzzaman'dan çalışma prensipleri

Bediüzzaman'dan çalışma prensipleri

Üstad'a göre insan çalışacak/ça­lı­şabilecek ve faaliyet gösterecek bir donanımla yaratılmıştır

Risale Haber-Haber Merkezi

Bedîüzzaman Hazretlerinin zihinlerin arka planında bir çalışma felsefesi bina etmek için öncelikle var oluş problemini çözdüğünü belirten İrfan Mektebi Dergisi yazarı Muhlis Körpe, "Bir Yaratıcı tasavvuru ortaya koyuyor. İnsanın âlemdeki yerini tespit ediyor. Nasıl bir evrende yaşadığına ve mesaî arkadaşları olan diğer varlıklar nasıl çalıştığına dikkat çekiyor. İnsanın faaliyet açısından ne kadar canlı bir ortamda bulunduğunu ve yaşadığı ortamın temel dinamiklerinin farkına varmasını hedefliyor" dedi.

Bedîüzzaman Hazretleri'nin ömrü sermaye olarak nitelediğini ve dünyanın bir ticarethane olduğunu vurgulayan Körpe, "Çalışmak Allah'ın emridir. Mülk Allah'ındır. Öyle ise emek toplumsal huzuru ve sosyal adaleti temin etmek için olmalıdır. Yoksa "Rahatım için zahmet çek. Sen çalış, ben yiyeyim. Benden yemek, senden emek." diyerek toplumsal barışı bozmak için değildir. Üstad'a göre insan çalışacak/ça­lı­şabilecek ve faaliyet gösterecek bir donanımla yaratılmıştır. Âlemde faaliyet esastır. Atalete (boş durmaya) yer yoktur. Bundan dolayıdır ki âtıl (boş, tembel) adamın sefil ve rezil hâle düştüğü çoğu zaman görülmektedir" şeklinde yazdı.

Körpe, Bedîüzzaman Hazretleri'nden bir kısım prensibleri de şöyle sıraladı:

İnsanların çalışması için ilâhî sevk ve peygamber teşviği vardır. Öyle ise çalışma azmini kıracak telkinlere kulak verme
Emeğe kanaat kötülenmiştir. Kazanca ve mahsüle kanaat övülmüştür.
Tevekkül sebeblere müracaat ettikten sonra neticeyi Allah'tan beklemektir. Yoksa sebebleri terk etmek değildir.
Menzile varmak için doğru usulleri kullan
Zaman çalışmak zamanıdır.
Allah'ın koyduğu tabiat kanunlarını gözet. Eşyanın tabiatına zıt hareket etme.
Ümmet için çalış. Hem cinsin olan isanlık için çalış. Ta ki hiçbir şey engel olmasın.
Üretime destek ver. Hayat bundadır. Devlet kapısını ekmek kapısı görme. Orası yalnızca hizmet içindir.