Boşanmaların azalması için eğitim projesi

Boşanmaların azalması için eğitim projesi

Hükümet, giderek artan aile sorunları ve boşanmaları azaltmak için beş yıllık kalkınma planına aile kurumunun güçlendirilmesi için özel projeler dahil etti

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Türkiye'nin dinamik nüfus yapısının korunması amacıyla evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak. 2014-2018 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı'na göre, göç ve kentleşme, kültürel değerlerdeki aşınma, bireyselleşmenin artması, aile eğitimindeki eksiklikler, yeni iletişim teknolojileri gibi nedenlerle aile üyeleri arasındaki iletişim azalırken, boşanmalar ve tek ebeveynli ailelerin oranının yükselmesi ile aile kurumunun zayıflamaya başlaması dikkati çekiyor.

Nüfusun yaş yapısındaki değişimlerin gelecekte aktif olmayan nüfusun payını artırması, azalan doğurganlık hızının ise yaşlı nüfusun payını yükseltmesi riski bulunuyor.

Planda yer alan Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı, genç nüfusun yarattığı demografik fırsat penceresinden azami derecede faydalanılmasını öngörüyor. Türkiye'nin dinamik nüfus yapısının korunmasını amaçlayan programa göre, evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılarak, aile temelli sosyal yardım ve hizmetler artırılacak.

AİLE VE İŞ HAYATI UYUMU

Aile refahının korunması, kuşaklar arası dayanışmanın güçlendirilmesi, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, toplam doğurganlık hızının artırılması ve nüfusa ilişkin kayıt sistemlerinin geliştirilmesi de programın hedefleri arasında bulunuyor.

Göçle gelen ailelerin şehir yaşamına uyumlarının hızlandırılması, aile içi şiddet ve istismarın önlenmesi, kötü alışkanlıkların ve bağımlılıkların azaltılmasına yönelik hizmetlerin artırılmasını öngören plana göre, 2014-2018 arasında izlenecek diğer politikalar ise şöyle:

"Tek ebeveynli ailelerin sorunlarının çözümüne yönelik mekanizmalar geliştirilecek. Ailelere sürdürülebilir tüketim alışkanlığı kazandırılacak. Sosyal hizmet ve yardımların diğer kamu hizmetleriyle koordineli, aile odaklı olarak etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanacak. Sosyal ve kültürel değerlerin aktarılması için nesiller arası dayanışmanın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş ve okul öncesi eğitim imkanları yaygınlaştırılacak. Eğitim müfredatı, yazılı ve görsel yayınlar ile STK'ların ilgili faaliyetlerinin desteklenmesi yoluyla aile dostu kültürel ortamlar geliştirilecek. Sağlık alanında çocuk dostu doğum koşulları ve uygulamaları geliştirilecek. Yerel yönetimler, şehirlerde çocuk dostu güvenli ortamları geliştirerek yaygınlaştıracak." -

Dünya Bülteni