Burun spreyi kalp hastalarında riskli

Burun spreyi kalp hastalarında riskli

Burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan spreylerden dokuları küçülten ''dekonjestan''ların, nadiren, hassas bünyelerde ve özellikle kalp sorunu olanlarda riskli olduğu belirtiliyor.

Burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan spreylerden dokuları küçülten ''dekonjestan''ların, nadiren, hassas bünyelerde ve özellikle kalp sorunu olanlarda, normal dolaşıma karışabildiği için kalbe yük binmesine yol açabildiği bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Uslu yaptığı açıklamada, birçok kişide burun tıkanıklığının görülüğünü, ancak sebeplerinin farklı olduğunu belirtti.

Burun tıkanıklıklarını gidermek için sıklıkla burun spreylerinin kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Uslu, burun spreylerinin mutlaka hekimin tavsiye ettiği kullanım sıklığında uygulanması gerektiğini vurguladı.

Uslu, burun spreylerinin, ''serum fizyolojik'', son dönemlerde daha çok kullanılan ve halk arasında ''okyanus suyu'' olarak bilinen özel sıvılar, burun içindeki dokuları geçici süreyle küçülten ''dekonjestan'' ve uzun kullanımlık ''steroid'' içerikli çeşitli türleri bulunduğunu kaydetti.

Deniz suyu içeren spreylerin mekanik temizlik için kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Uslu, bu tür spreylerin aşırıya kaçılmadan uzun süreli olarak kullanılabileceğini dile getirerek, okyanus suyu ve serum fizyolojiklerin, daha çok çocuklarda burun salgısını temizlemek amacıyla kullanıldığını, ayrıca burun operasyonlarında içerdeki birikintilerin temizlenmesi ve dokuların rahatlaması için uygulandığını bildirdi.

DEKONJESTAN SPREYLERİN KULLANIMINA DİKKAT

Dokuları küçülten spreylerin kullanımının daha kısa süreli olması gerektiğine dikkati çeken Sabri Uslu, şu bilgileri verdi:

''Dekonjestanların dokuları küçültücü etkisi olduğu için bir müddet nefes almada rahatlık sağlar, ancak uzun süreli kullanımlarda dokuların gevşeme küçülme ahengini kaybedeceği için ilaç etkisiz hale gelir. Bunun sonucunda da tam tersine burun içerisinde şişkinliğe ve tıkanıklığa yol açabiliyor. Dokular daha kırılgan hale geldiği için hem şişkinilik, hem de kanamaya neden oluyor. Bunun için, istisnai durumlar hariç, 1 haftadan fazla kullanılmamalıdır.''

Prof. Dr. Uslu, dekonjestanların kullanımında dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek, ''Bu tür burun spreyleri, nadiren hassas bünyelerde ve özellikle kalp sorunu olan kişilerde burun içerisine sıkıldığında, normal dolaşıma karışabildiği için kalp üzerinde ritm artırıcı bir etki yapabilir. Kalp ritminin artması sonrasında hastalar çarpıntı hissedebilir. Bazen de hassas bünyelerde tansiyonu artırıcı etkisi olabilir'' uyarısında bulundu.

Uslu, steroid içeren spreylerin ise uzun süreli kullanıma müsait olduğunun altını çizerek, bu tür spreylerin dokudaki şişkinlik yaratıcı reaksiyonları azalttığını için solunumda rahatlık sağladığını bildirdi. Steroid içerikli spreylerin, daha çok kronik sinüzitte kullanılabileceğini ve kullanım sıklığının bir aydan fazla süre olabileceğini kaydetti.

Uslu, burnun kemik yapısından kaynaklı solunum güçlüğü çeken kişilerin ise sürekli çeşitli burun spreyleri kullanarak soruna çözüm aramasından ziyade KBB uzmanına başvurması ve gerekli görülmesi halinde cerrahi operasyonun tercih edilmesinin uygun olduğunu kaydetti. Uslu, ''Çünkü, altta yatan sorun çözülmedikçe, bu tür ürünlerin kullanımı geçici çözümler olacaktır. Burun tıkanıklığı yakınması olanlarda çözüm, uzman hekimin muayene ve değerlendirmesi sonucunda uygun cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi ile bulunabilecektir'' dedi.
Haber 7