Çocuğunuzu tıka basa doyurmayın
Günlük yaşamımızda kendi adımıza ve başkalarının adına yaptığımız bazı seçimler, tüm hayatımızı etkileyebiliyor.
Özelikle de çocuklarımıza 'Yersen hemen büyürsün', 'Bitir de vitamin al' diyerek tıka basa yemek yedirdiğimiz gibi…
Doğumsal kaynaklı hastalıklar, genetik geçişli olabildiği gibi vücuttaki bazı organların görevini yapamamasından ya da kusurlu yapmasından kaynaklanıyor. Tip 1 diyabet çocukluk çağında görülen bir hastalıkken, Tip 2 diyabet tamamen yanlış beslenme tercihleri sonucunda ortaya çıkıyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, bilimsel araştırma sonuçlarına göre, son 10 yılda diyabetli hasta sayısının Türkiye'de yüzde 7'den yüzde 14'e ulaştığını, yanlış beslenme tercihleri, spor yapmama nedeniyle eskiden 50'li yaşlarda görülen Tip 2 diyabetin artık, 10-12 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıktığını söylüyor. Toplumda sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığının yerleştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Rüştü Serter, diyabetle ilgili şu önemli bilgileri paylaştı:
GENÇLİK TEHLİKE ALTINDA
Tip 1 diyabet genetik nedenlerle çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkıyor. Tip 2 diyabet, artık 10-12 yaşlarında bile görülüyor. Bunun sebebi çocukların sağlıksız beslenmeleri, buna bağlı aşırı kilo almalarıdır. Çocukları tıka basa, dengesiz ve düzensiz bir şekilde beslenmeye teşvik etmek yerine, içinde et, balık, tavuk, sebze, meyvelerin de bulunduğu bir beslenme programının izlenmesi önemlidir.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Diyabetin tedavisi ile ilgili her geçen yıl yeni ilaçlar ve insülin çeşitleri kullanıma giriyor. Adacık hücre transplantasyonu ve kök hücre tedavileri ile insülin yapımının vücutta yeniden sağlanması üzerinde çalışmalar devam ediyor. Aşırı obez hastalarda zayıflamaya yönelik mide ve bağırsağa uygulanan ameliyatlar ile diyabetin düzeldiği biliniyor.
Tip 2 diyabet testsiz fark edilmeyebilir
Tip 1 diyabette çocuklarda ve gençlerde kan şekeri hem ani hem de ciddi yükselmeler yaptığından hastalık daha çabuk teşhis edilir. Tip 2'de ise, vücutta insülin direnci oluşur, hasta uzun süre dikkat etmezse, test yaptırmazsa fark edemeyebilir.
Yeni Şafak