Çocuğunuzun zeka seviyesini mutlaka tespit edin
Türkiye'de kültürüne uyarlanan WISC-R zeka testi uygulaması, çocuklarda öğrenme güçlüğü, algılama güçlüğü, okula uyum güçlükleri, iletişim güçlükleri, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi birçok problemi tespit ediyor.
Adem Elitok'un haberi:
Türkiye’de üstün yetenekli çocuklara eğitim veren resmi kurumlar da yalnızca WISC-R testi sonuçlarına göre öğrenci kabul ediyor. Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarına mutlaka zeka testi yaptırması uyarısında bulunuyor.
Özel Bahar Hastanesi Psikologu Esra Baştürk, WISC-R zeka testinin 6-16 yaş arası çocuklara ve ergenlere uygulandığını ifade ediyor. Genel zeka bölümünü oluşturan birden fazla yeteneği ölçen WISC-R zeka ölçeğinin, 12 alt testten, sözel ve performans bölümlerinden oluştuğunu dile getiriyor.
Testin, ileride oluşabilecek davranış problemleri hakkında tanı koyabildiğini, doktorlara ve çocuğun eğitim planını oluşturmada eğitimcilere yardımcı olduğunu vurgulayan Baştürk, şu bilgileri veriyor: "Ortalama olarak 1 - 1.5 saat süren bu zeka testi ile zeka ile ilgili birçok değişkeni ele aldığı için öğrenme güçlüğü, akademik başarısızlık, algılama güçlüğü, okula uyum güçlükleri, iletişim güçlükleri, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi birçok problemi ve psikolojik durumların tanısını koymada yardımcı olmaktadır."
Özel Bahar Hastanesi olarak Wisc-r zeka testi uygulamasını yapaya başladıklarını belirten Baştürk, testin Türk kültürüne uyarlandığına dikkat çekiyor. Baştürk, şöyle devam ediyor: “Standardizasyonu yapılmış olduğu için güvenilirliği en yüksek olan zeka testidir. Zeka testinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu, Türk kültürüne uyumluluğu bu zeka testini tercih etmemize neden oldu.”
"ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLEN OKULLAR BU TESTE GÖRE ÖĞRENCİ ALIYOR"
Ebeveynleri çocuklarına zeka testi yaptırmaları uyarısında bulunan Esra Baştürk, şunları dile getiriyor: "Wisc-r zeka testi sonuçlarında, üstün zeka olarak ortaya çıkan birey için ilgi alanları ve üstün olan becerileri yönünde bir eğitim planı oluşturulabilir. Tam tersi zekâ düzeyi sınırın altında ve geride olan bireyler içinde geliştirilmesi gereken alanlar tespit edilerek yine özel bir eğitim planı oluşturulabilir. Her iki durum içinde devletin sunduğu ücretsiz özel eğitim imkânlarından yararlanılabilir. Bunların dışında test sonuçları, hiperaktivite, dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü gibi durumlarla ilgili olarak da aileyi ve okulu bilgilendirme, yönlendirme imkânı sunmaktadır. Ayrıca üstün yetenekli çocuklara eğitim veren resmi okul ve kurumlar yalnızca Wisc-r testi sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedirler."
Cihan