Çocukta dil becerileri neden önemli?
İletişim gücü yüksek çocukların hayatta daha başarılı olduğunu belirten Dil Terapisti Birgül Çay, konuşma ve iletişim sorunlarında erken tedavinin önemli olduğunu söyledi
"Çevremizle iletişim kurarken çeşitli yöntemler kullanırız. Beden dili, göz kontağı, mimikler, jestler, sesimizin tonu bunlardan sadece bir kaçı. Konuşma, dil ve sosyal iletişim becerileri de kendimizi ifade etmemize, birbirimizi anlamamıza yarayan en temel yetiler" diyen Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Konuşma ve Dil Terapisti Birgül Çay konuşma ve dil becerilerinin neden önemli olduğunu şöyle anlattı.
"İyi düzeyde konuşma, dil becerisi ve iletişim gücüne sahip olan çocuklar hayata daha kolay başlayabilirler. Bu yetiler onların arkadaşlıklar kurmalarına, kendilerini kolayca ifade edebilmelerine, sosyal bir varlık olarak gelişebilmelerine ve daha iyi öğrenebilmelerine yardım eder. İletişim problemine sahip çocuklar sıkıntı, sosyal izolasyon yaşayabilir ve kapasitelerinin altında bir akademik başarı gösterebilirler. Konuşma ve dil becerilerinin okuma, yazma ve okul başarısı ile olan ilişkisi birbirinden ayrılamaz.
Çocukların konuşma ve dil becerileri, iletişim yelpazesinin sadece bir parçası. O yüzden bu alanda yapılacak değerlendirmede, bu becerilerin oluşması için gerekli olan tüm temel basamaklar da incelenmeli. Örneğin, çocuğun dikkat ve dinleme seviyesi, oyun becerileri, konuşulan dili anlaması, kendini ifade edebilme yeteneği, ses düzeni bilgisi ve kullanımı ile sosyal becerileri yani göz kontağı, beden dili, sırasını bekleyebilmesi gibi bir bütünün vazgeçilmez parçaları olarak değerlendirilmeli.
EN ÇOK 0-5 YAŞ ARASINDA İLETİŞİM SORUNU YAŞANIYOR
Aile ve okul ile kurulacak diyaloglar, gerektiğinde çocuğun birlikte çalıştığı özel eğitim uzmanı, nörolog, pedagog gibi diğer profesyoneller ile yapılacak ekip çalışması, iletişim sorunu yaşayan çocuk ve ailesinin yaşam kalitesini arttırmak ve doğru hizmet sunabilmek için gereklidir. Çocuklar özellikle (0-5) yaş arasında çeşitli sebeplerden dolayı iletişim sorunu yaşayabilirler. Bu sebeplerden sadece bir kaçını şöyle sıralayabiliriz:
Konuşma ve dil gecikmesi veya bozukluğu kalıtımsal veya nörolojik kökenli olabilir. İşitme, görme sorunlarının, serebral palsi gibi bir fiziksel engelin uzun süreli orta kulak enfeksiyonlarının yaşanması, uyaran azlığı, yani çocukla iletişim kuran kişilerin, onunla yeterince kaliteli zaman geçirememesi, çocuğun yüz kaslarının gelişiminin yavaş olması ve koordineli olarak çalışma güçlüğü gibi.
İYİ TANIMAK İÇİN ONUNLA ZAMAN GEÇİRİN
Konuşma, dil ve sosyal iletişim sorunlarının temeli ne olursa olsun erken tanı ve tedavinin önemi artık tüm dünyada kabul edilmiştir. İletişim sorunlarının iyileştirilmesi ve mümkünse giderilebilmesi için çocuğa, aileye ve okula verilecek destek, (0-5) yaş dönemi arasında büyük önem taşır. Çünkü çocukların konuşma ve dil becerilerinin bu yaş dönemi içinde hızla gelişebildiği gözlemlenmiştir.
Çocuğunu en iyi tanıyan, onunla en çok zaman geçiren kişilerdir. Bu sebeple, konuşma ve dil terapisinden olumlu sonuçlar almak için çocuk, ailesi, okulu, konuşma ve dil terapisti ve gerekli diğer profesyoneller tarafından oluşturulacak multidisipliner bir ekip çalışması vazgeçilmezdir.
Ntvmsnbc