Dünden Yarına Usta Çınarlar
Yusuf Tosun'un son kitabı yayımlandı.
Yusuf TOSUN, çoğunluğu 19. ve 20. yüzyılda yaşamış ve bir kısmı hala aramızda yaşayan düşünce ve edebiyat kalelerini “Dünden Yarına USTA ÇINARLAR” adıyla Yarın Yayınlarından düşünce ve edebiyat dünyamıza kazandırdı. Kronolojik olarak kitapta yer alan 21usta çınarın ilki; Tunuslu Hayrettin Paşa, sonuncusu ise; Cahit Zarifoğlu…
Çağdaş Türk düşüncesi ve edebiyat tarihi, bize ait sözün söylenmiş tarihidir. Her bir kalem erbabı, yeni kuşaklar için keşfedilmeyi bekleyen bir kıta gibidir. Gerek yakın tarihimizin edebi izleğini çıkarmak, gerekse toplumun geçtiği aşamaları fikir adamlarının çizdiği haritalar üzerinden okumak için, her biri birer ekol olmuş tefekkür erbabını tanımak yeterlidir.
Yusuf Tosun, büyük bir emek ve titizlikle, bize ait sözü dillendirmiş olan mütefekkirleri ilk defa derli toplu bir şekilde bir arada ele alarak, çok önemli bir eser kazandırdı. Farklı üslup ve bakış açılarına sahip olan, ama özünde bizi değişik yönlerden anlatan ve öğreten üstatları, estetik, kalite ve mana özelliklerine sahip söz işçilerini bir arada bize tanıtıyor. Eserlerini okumadan önce, bir fikir ve edebiyat perspektifi kazanmamız için adeta bir yol haritası veriyor. Düşünce adamlarının ve edebiyatçılarımızın özenle seçilmiş meşale isimleri üzerinden tefekkürün kalesine usulca girebilmemizi sağlıyor.
Yazar Yusuf TOSUN önsözde eserle ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Yaşadıkları çağa damgasını vuran bu söz ve düşünce ustalarını yaptığım okumalar üzerinden tanımaya çalışırken yüz yüze sadece Sezai KARAKOÇ ile görüştüm. Bu istisna dışında yüz yüze görüşme, tanışma imkânına kavuşamadığım bu ulu çınarların iç dünyalarına eserleri aracılığı ile uzun ama sonuçta keyifli bir yolculukta bulundum. Aramızda kalıcı bir dostluk peyda oldu. Uğradığım her usta durakta, satır aralarına sıkışmış aşklarını, sevinçlerini, hüzünlerini, yalnızlıklarını, gizlerini, gözyaşlarını… paylaştım. Böylece aramızda özel bir bağ oluştu adeta. Bazen gecenin sessizliğinde loş ışıklar altında koyu sohbetlerde bulunurken, bazen de diyar diyar İslam coğrafyasını gezdim yalınayak. İstanbul’un insana ilham veren sokaklarında aynı kıza âşık olup, boğazda mahur beste eşliğinde çağlar öncesine uzandım yarattıkları roman karakterleriyle. Koskoca iki çağı o ustaların yüreğinden damıttıklarıyla tanımaya çalıştım. Ve en önemlisi; koca bir imparatorluğun çöküşü ve yeni bir devletin doğuşuna tanık oldum ister istemez. Bu uzun yürüyüşten heybeme berkittiklerimi dostlarımla paylaşma isteğimin neticesinde ise; “Dünden Yarına USTA ÇINARLAR” eseri doğdu.”
Gözden geçirilmiş, genişletilmiş, ilaveli makalelerden oluşan “Dünden Yarına USTA ÇINARLAR” eserinin okuyucusunu bulması dilekleriyle…
Keyifli okumalar…
Yarın Yayınları
Tel: 0 (212) 521 91 13-23
E- posta: [email protected]