Ek gıda için acele etmeyin

Ek gıda için acele etmeyin

Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara zamanından önce başlanmaması gerektiği vurgulandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı, bebeklik dönemindeki beslenme süreçlerinin, ''anne karnındaki beslenmeden sütle beslenmeye geçiş'', ''anne sütü dışındaki besinlerle karşılaşma'' ve ''erişkin tipi beslenmeye geçiş'' şeklinde üç döneme ayrılabileceğini söyledi.

ANNE SÜTÜ İLK 6 AY KUSURSUZ BESLER

Anne sütünün yaşamın ilk altı ayında bebeğin tüm gereksinimlerini tek başına karşıladığını, ancak altı ay sonrasında yetersiz kaldığını anlatan Tokatlı, ''Altı ay sonrasında artan vücut ağırlığı nedeniyle gereksinim duyulan enerji, anne sütü hacmi ile karşılanamaz. Ayrıca, anne karnındaki dönemin son üç ayında anneden bebeğe geçen demirle dolan bebeğin demir depoları, ilk 5- 6 ayda tükenir, bu nedenle bu aydan sonra bebeğe demir sağlayacak tamamlayıcı ek gıdalara gereksinim vardır. Ancak tamamlayıcı ek gıdalarla birlikte anne sütü de mutlaka verilmelidir'' diye konuştu.

Önce meyve suyuna sonra da sütlü mamalara geçin

Bebeğin ilk 3-4 ayda yutma refleksi zayıf, kaşıkla verilenleri çıkarma eğiliminde olduğu için emme döneminde olduğunu anlatan Tokatlı, bebeklerin ancak 4-6 ayda yarı katı gıdaları ağız boşluğunun arka tarafına aktarmayı ve yutmayı başardığını söyledi. Tokatlı, ek besinlere başlanabilmesi için bebeğin baş ve boynun kontrolünün tamamlanması, el-göz koordinasyonunun gelişmesi, anne ve çevre ile ilişkiye geçmesi, oturmaya başlaması, çiğneme ve yutma koordinasyonunun gelişmesi gerektiğine dikkati çekti.

ALERJİYİ ARTIRIR

Tamamlayıcı ek besinlere 6. aydan itibaren başlanmasının uygun olduğunu belirten Tokatlı, ''Katı gıdalara önerilenden erken başlanması, anne sütünün alımını kısıtlar ve proteinlerin günlük enerjiye olan katkısı azalır. Bu da büyüme hızını etkiler. Erken dönemde ek besin verilmesi özellikle besin alerjilerinin görülme sıklığını artırır” dedi.

SEBZEYE 6. AYDA BAŞLAYIN

Ek gıdaya ilk olarak meyve suları ve sonrasında meyve püreleri ile başlanmasının uygun olduğunu belirten Tokatlı şunları kaydetti: ''Sütlü unlu mamalar ve yoğurt anne sütü yanında bebeğe ilk verilecek ek gıdalardandır. Sütlü unlu mamalar hazırlanırken buğday unu dışındaki tahıl unları (pirinç) tercih edilmeli. Sulu muhallebi şeklinde bebeğe sunulan mamaların yoğunluğu daha sonra giderek artırılmalı. Sebze çorbaları 6 ve 8. ayda verilmeye başlanılmalı. Yumurta sarısına, katı halde bu aylarda başlanmalı, 8-10 günde tam yumurta sarısına erişilmeli ve haftada 2-3 yumurta sarısı verilmeli.

PROTEiNİ 7. AYDA KULLANIN

Dana ve tavuk eti gibi protein kaynaklarının diyete eklenmesi 7. aylarda olmalı. Başlangıçta çorbaya kıyma şeklinde eklenen et, bebeğin çiğnemeyi öğrenmesiyle birlikte köfte şeklinde yedirilmeli. 7-9. aylarda pilav, makarna, ekmek gibi nişastalı besinler verilmeye başlanmalıdır. Tarhana çorbası, dolma içi gibi yemekler 9-12 aydan itibaren verilmeli. Bu aylarda çocuk aile sofrasına oturtulmalı, kendisini beslemesi için ona fırsat verilmeli.''

iLK KEZ YiYECEKSE AÇ OLMALI

Tokatlı, ilk kez denenecek besinlere, reaksiyonların doğru tespit edilebilmesi için haftada bir çeşit olacak şekilde başlanması gerektiğini ifade ederek şu önerilerde bulundu: ''İlk kez denenen besin tek öğün olarak, çok az miktarlarda ve bebek açken verilmeli. Bebek almazsa zorlanmamalı, bir süre geçtikten sonra denenmeli. Tüm besinler kaşık ile verilmeli. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalı, konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler verilmemeli. Hazırlanan yiyecekler uzun süre oda ısısında bekletilmemeli.''
Bugün