Enver Paşa'nın Bediüzzaman'ın eserini basması enteresan

Enver Paşa'nın Bediüzzaman'ın eserini basması enteresan

Turinay, İşârâtü'l İcaz'ın Enver Paşa tarafından basılmasını "alışık olmadığımız enteresan denemeler" olarak değerlendirdi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Necmettin Turinay, Bediüzzaman'ın İşârâtü'l İcaz'ının Enver Paşa tarafından basılmasını "alışık olmadığımız enteresan denemeler" olarak değerlendirdi.

Mehmet Akif'e çağımızın Mevlânâsı olarak bakmamızın mümkün olduğunu belirten Turinay, Yeni Akit'teki yazısında büyük dehâların birbirine uzaklardan el ettiğini belirterek, "Çünkü onların mayalarında bir ortaklık, hilkaten yaradılışlarında da derin bir müştereklik söz konusudur" dedi.

Akif'in bireysel hayatını ya da dönemin siyasi tarihini aydınlatmak amacı dışında Safahat'ın daha başka okumalara tâbi tutulup tutulamayacağını düşündüğünü belirten Turinay, "Meselâ Akif ve Safahat, 1908'den sonra oluşmaya başlamış yeni edebiyat ve düşünce akımları noktai nazarından neyi ifade etmektedir gibi!.. Yani döneme mahsus İslâm düşüncesinin teşekkülü açısından, Akif'in yaptığı katkı nedir? İzmirli İsmail Hakkı, Bediüzzaman Said Nursi, Elmalılı Hamdi, Musa Kâzım Efendi vs." dedi.

O devirde canlı bir düşünce hayatının olduğuna dikkat çeken Turinay, Bediüzzaman'ın İşârâtü'l İcaz'ının Enver Paşa tarafından basılmasını "alışık olmadığımız enteresan denemeler" olarak değerlendirdi:

"Tefsiri, meali, siyeri ve kelâm düşüncesini yenilemek gibi kuvvetli bir irade ve farklı farklı arayışlar söz konusu ilgili devirde. İşte o ortamda, bugün kendilerini saygı ile andığımız büyük düşünürler yetişiyor. Ayrıca daha önceden alışık olmadığımız enteresan denemelerle karşılaşıyoruz. Meselâ Bediüzzaman'ın İşârâtü'l İcaz'ı bu devirde yazıldığı ve Enver Paşa tarafından da bu dönemde basıldığı gibi, Konyalı Vehbi Efendi'nin büyük tefsiri de aynı dönem içinde yazılmış bitirilmiş bulunuyordu.