Hangi baş ağrısı neyin belirsitidir?

Hangi baş ağrısı neyin belirsitidir?

Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Opr. Dr. Onur Kulaksızoğlu, cep telefonun beyin üzerinde oluşturduğu etkiyi anlattı. Kulaksızoğlu baş ağrısının 960 nedeni olduğunu da söyledi.

Radyo 7’nin programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının konuğu Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Opr. Dr. Onur Kulaksızoğlu oldu. Kulaksızoğlu, baş ağrısının 960 nedeni olduğunu ve beyin tümörlerini anlattı. Kulaksızoğlu, cep telefonunun beyin üzerindeki etkisini gösteren bir araştırmadan bahsederek, telefonun hamilelerden ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğini vurguladı.
 
EDA: Beyin tümörü çok ciddi bir hastalık diyebilir miyiz? Her şeyden önce neden oluşuyor?
 
Onur Kulaksızoğlu: Beyin tümörü çok enteresandır. Gerçekten bir bulgusu varda ortaya çıkar ama geç kalırsanız şöyle olur denilecek bir hastalık grubunda değil. Beyin tümörü bazen bir baş ağrısıyla birlikte kendisini gösterebilir. Bazen bir nöbetle, elinizde kolunuzda uyuşmayla kendisini gösterir. İki çeşit beyin tümörü vardır. Birincisi iyi huylu tümörler grubu ikincisi kötü huylu tümörler grubudur. Maalesef kötü huylu tümörler grubuna denk geldiğimizde de ciddi sıkıntılı bir süreç başlıyor demektir.
 
EDA: Her baş ağrısını ciddiye alalım mı? Yoksa sürekli olan baş ağrılarımı bunlar?
 
Onur Kulaksızoğlu: Bizim beyin cerrahisi açısından baş ağrısı iki şekilde incelenir. Bir ani şiddetli baş ağrısı bu çok önemlidir. Hayatınızda böyle baş ağrısı görmemişinizdir. Beyin damarında ki çatlamalara bağlı olabilir damar baloncuğunu bize ifade etmiş olabilir. Her tümör baş ağrısı yapmaz. Baş ağrısı yapan tümörler normalde başımız ağrıdığında da acaba tümör varmı dedirtecek giderek artan baş ağrılar ve baş ağrılarıyla birlikte kusma nöbetleri gözlerde kararmalar olabiliyor.
 
EDA: Cep telefonu beyin tümörüne neden olur mu?
 
Onur Kulaksızoğlu: Cep telefonunun yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde beyin anjiyosu yaparken cep telefonunu çaldırarak acaba beyin kan akımında bir bozulma varmı diye baktık ve beyin kan akımını ölçen bir cihaz var yirmi otuz kişide denedik cep telefonunu çaldırıp kulağına verdiğimiz zaman biz beyin akımını ölçüyoruz. Cep telefonu ilk çaldığında beyin kan akımı azalıyor. Bu doğru bu tespit edilmiş bir şey fakat cep telefonu yerine çalar saatte koysanız o çalar saat çaldığında yine beyin kan akımı azalıyor. Ama yinede biz diyoruz ki hamilelerden çocuklardan uzak tutalım.
 
EDA: Bazen başımızın herhangi bir bölgesinde aniden ağrı giriyor ve o ağrı onbeş yirmi saniye içinde gidiyor. Bunların sebebiyeti yine beyin tümörünü endişelenmemizi gerektirir mi?
 
Onur Kulaksızoğlu: Bunların hepsi gerilim tipi baş ağrısıdır. Baş ağrılarında gerilimi ortadan kaldırdığınızda hiçbir şekilde beyninizi başınızı hissetmezsiniz. Ama ne zaman bir gerilim geldi düşündüğünüz veya bilinçaltında o gerilimle birlikte baş ağrısı başlar. Baş ağrısının dokuzyüzaltmış tane nedeni var. Bu bizim dâhiliye kitaplarından çıkan bir sayıdır. Dâhiliyeciler bu dokuzyüzaltmış nedeni tek tek yazmışlar. Dokuzyüzaltmış nedenin içinde tırnak kesmek bile var. 
 
EDA: Beyin tümörü günlük yaşamı nasıl etkiliyor?
 
Onur Kulaksızoğlu: Beyin tümörü iyi huyluysa o tümörü çevresine yaptığı baskıyı arttırmadan beyin dokusunu ezmeden çıkartıp alıyoruz. Bunu çıkartıp almakla yüzde yüze yakın tedavisi olmuş oluyor. Geçen zamanlarda da altı aylık bir yıllık takiplerde tutuyoruz. Orada tamamen hücresel bir şey kalıpta tekrar üreme yapmasın diye sonrasında normal hayatlarına dönüyorlar. Kötü huylu olanlar dört kademeden oluşuyor. Dördüncü kademede olanlar bu kadar iyimser rahat konuşamıyoruz. Saptandıktan sonra iyi bir ameliyatla oradan çıkartılması tedavisi hastanın hayatını altı ay ile altı sene arasında uzatıyor.
 
EDA: Hangi beyin tümörlerinde cerrahi yöntem kullanıyorsunuz?
 
Onur Kulaksızoğlu: Genelde o beyin tümörü ve büyüklüğü ile normal beyin dokusuna baskı yaptıysa beyin içerisinde dolaşan suyu tıkadıysa hayati merkezlerde olupta hayati fonksiyonları bozacak şekilde büyüme yaptıysa mutlaka çıkartıyoruz. Bunu çıkartamayacağımız yerde ve küçükse bazen bunu özel küçültme metotlarını uygulayabiliyoruz.
Haber 7