Hem geliştirici hem eğlendirici Oyun hamurları

Hem geliştirici hem eğlendirici Oyun hamurları

Oyun hamuru ve çocuklar

Çocukların küçük ve büyük kas gelişimine katkıda bulunan oyun hamurları, hem gelişimlerine katkıda buluyor, hem de hoş vakit geçirmelerini sağlıyor. Çocuklar genelde oyun hamuru ile oynamaktan onlara şekil vermekten çok hoşlanırlar.

Çocuğun yeteneklerini hamurlarla veya yemek yapmasına izin vererek geliştirmeniz mümkündür. Hamurla oynama çocukta hayal gücünü kullanmanın yanı sıra üç boyutlu figürler yaparak mekân bilincini de geliştirir. Onun ortaya çıkardığı eserleri saklamanız onda başarı hissi uyandırır, kendine güven duymasını sağlar.

Değişik malzemelerle oynaması çocukta her malzemenin kendine has bir yapısı olduğu, materyallerin form değiştirebildiği bilincini oluşturur. Ayrıca yaş ilerledikçe yapmak istediği şey için en uygun malzemeyi seçme yetisi sağlar. 18 aylıktan itibaren yaptırabileceğiniz bu faaliyet ileri yaşlara kadar devam edebilir.

Oyun hamurları ve 3 yaş
3 yaşına kadar hamurla şekiller yapmayacaktır. Hamuru ellemek, mıncıklamak, yuvarlamak ve kesmek onun için yeterli ve zevkli olacaktır. Bu dönemde ona şekilli kurabiye kalıpları veya yüzeyi desenli objeler verebilirsiniz. Bunlarla hamura bastırarak şekillerin oluşması ona keyif verecektir. Ancak bu şekilleri sizin yapmanızı isteyebilir. Hamurun tek renk olması onun için fark etmez.

3-4 yaş arası hamurdan toplar, sosis gibi şekiller yapar, bunları birleştirir, bozar. Hamurların çeşitli renklerde olması onun geliştiriciliğini arttıracaktır. Bu dönemde kendisine yeni malzemeler verebilirsiniz. Oyuncakçılarda satılan hamura çeşitli şekiller veren aletler ilgisini çekecektir. Artık kalıplarla kendisi şekiller yapacaktır. Yaptıklarını saklamak isteyecektir. Odasında bir raf ayırarak onu desteklemek çocuğunuzu memnun edecektir.

Oyun hamurları ve 5 yaş
4-5 yaş arası hamurdan kendisi şekiller, insan figürleri yapabilir. Figürlerini ayrıntılandırır. Renkli hamurları karıştırıp kendince yeni kombinasyonlar bulmak ona cazip gelebilir. Yaptığı eserleri evin çeşitli yerlerinde sergilemeniz onu cesaretlendirecektir. Kil hamuru veya kâğıt hamuru gibi değişik malzemeler vererek onun gelişmesini destekleyebilirsiniz.

5-6 yaş arası birkaç figürü bir anda yapabilir. Biraz yardımla kolyeler, bilezikler yapabilir. Bunları takmaktan veya hediye etmekten keyif alacaktır.

Ucuz oyun hamurlarına dikkat!
Çocukların gelişimlerine katkıda bulunarak onların hem öğrenip hem de eğlenmelerini istemek anne ve babaların en büyük mutluluğudur. Çocuklara bu konuda yardımcı olmak istiyorsanız eğer kullandıkları araç ve gereçlere de son derece önem verilmelidir. Uzmanlar, piyasa da satılan ucuz fiyatlardaki ve TSE damgası bulunmayan hamurlardan alınmamasını öneriyor.

Diğer kırtasiye ürünlerinde olduğu gibi oyun hamurlarında da bulunan ucuz olması nedeniyle kanserojen etki yaptığı bilinen bir çeşit kumaş boyası olan azor boya maddelerinin kullanıldığını belirtilmektedir. Oyun hamuru alırken belirli markaların içinde değişik kimyevi maddelerin olmadığı, çocukların gelişim süreçlerine uygun hamurların tercih edilmesine dikkat çekmeliyiz.

Oyun hamurlarını piyasadan almak yerine evde kendim yaparım diyenler için de birkaç hamur tarifi vererek evde çocuklarınıza yapmanızı sağlayabiliriz.

Tuz seramiği
2 ölçü un

2 ölçü tuz

1 ölçü su

Bu üç malzemeyi yumuşak, ele yapışmayan kıvama gelinceye kadar yoğurun. Hamur oynayacağınız yere muşamba bir örtü serin ve örtünün üzerini biraz unlayın. Yaptığınız figürleri fırında veya güneşte kurutarak sertleştirebilirsiniz. Sertleştikten sonra boyayıp cilalayabilirsiniz.

Elinizde kalan hamuru atmayarak streç filme sararak saklayabilirsiniz.

OYUN HAMURU
2 ölçü un

1 ölçü tuz

1 ölçü su

1 tatlı kaşığı sıvıyağ

2 çay kaşığı krem tartar (isteğe bağlı)

Gıda boyası
Tüm malzemeyi hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Oyuncakçılardan alacağınız küçük oklavalarla, hamuru çocuğunuz kendi açıp, eliyle veya kalıplarla şekiller yapabilir. Bu hamur fırında kurutulmaz ama dilerseniz güneşte kurutabilirsiniz. Aktarlarda bulabileceğiniz krem tartar, hamurun ömrünü uzatmak içindir. Kalan hamuru, hava almayacak bir şekilde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

İncirli kurabiye
Malzeme:
250 gram incir

250 gram ceviz

2 yumurta akı

150 gram şeker
Yapılışı: İncir ve cevizler küçük parçalara bölünür. İçerisine yumurta akı, şeker ilave edilip yoğrulur. Küçük parçalar halinde yuvarlanır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilip 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Not: kurabiyeler tepsiden soğuyana kadar çıkarılmamalıdır. Kendisine gelmesi beklenilmelidir.

Rokanın faydaları
İçerdiği P ve K vitaminleri, mineralleri ve çeşitli esansları ile roka oldukça faydalı bir bitkidir. Karaciğerimizin dostudur. Mideyi kuvvetlendirir. Kansızlığa iyi gelir, kanın temizlenmesinde yardımcıdır. Mideyi ve bağırsakları çalıştırır, iştah açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür. Böbreklerin çalışmasında faydalıdır. Eklem iltihaplanmalarına iyi gelir. Sarılığı geçirir.
Milli Gazete