Hulusi Yahyagil'den Nur talebelerine Risale-i Nur'u daha iyi anlama tavsiyeleri
Bediüzzaman Said Nursi'nin ilk talebelerinden albay Hulusi Yahyagil, Nur talebelerine Risale-i Nur derslerini daha feyizli hale getirmeleri için tavsiyede bulunmuştu
Risale Haber-Haber Merkezi
Bediüzzaman Said Nursi'nin ilk talebelerinden albay Hulusi Yahyagil, Nur talebelerine Risale-i Nur derslerini daha feyizli hale getirmeleri için tavsiyede bulunmuştu. Kendi el yazısıyla yazdığı 10 maddelik tavsiye şöyle:
1-Okumak veya dinlemek için abdestli bulunmak.
2- Niyet; Yani (Ya Rab! Kur'anın hakikâtli tefsiri olup, bu asra ve bu zamana göre tam mânevi şifâ vesilesi olan eserlerdeki sırr-ı i'caz-ı Kur'anı anlamaya ve anladığımı başka din kardeşlerime anlatacak hale gelmeye beni lütfûnla muvaffak buyur.)
3- Başlamadan evvel, bir salavât-ı şerife ve (mümkünse*) en az bir hadis-i şerif okuyup, sevgili peygamberimizin ruhaniyetinden yardım istemek.
4- Merhum Üstada, şahsiyet-i mâneviyeyi temsil etmesi sebebiyle dua etmek.
5- Cemaat halinde okunacaksa, biri okurken; benliği atıp bir vücut haline gelerek o cemaatı bir tek ferd gibi görüp anlamak.
6- Uyku galebe etmişken veya fazla yemek ve içmekle midede şişkinlik ve vücutta uyuşukluk duymayacak halde bulunmak.
7- Okuyan zat cemaatin içinde okuması düzgün ve tesirli olmak.
8- Bir cümleyi okuyunca, kelimelerin delalet ettiği manaları lügattan da faydalanarak tekrarlayıp anlamaya çalışmak, yani anlamadan geçmemek.
9- Eserlerin başka yerlerinden o mevzua dâir yazıları da hatırlamak.
10- Okuma sonunda salavât-ı şerife ve Fâtiha okumak ve şevk ve anlayışımızın artmasına, birlik, beraberliğin ve ihlâsın devam ve bekâsına duâda bulunmak.
El Baki El Hubb-u Fillah Muhibbi Muhlisiniz İ. Hulusi Yahyagil
* Bu hususla alakalı diğer bir mektup ta (mümkün se) tabirini de kullandığı için buraya da koyduk. (Naşirler)
Hulusi Yahyagil (1896-1986)
Barla sıddıklarından olan Hulusi Bey, 1896 yılında Elazığ/Harput’ta dünyaya geldi. 25 Temmuz 1986 yılında Elazığ’da vefat etti. Kabri Harput’taki aile mezarlığındadır.Babası Mehmet Efendi de subay olan Hulusi Bey, Kuleli Askerî Lisesi’nden sonra Harp Okuluna devam etti. Burada okurken I. Dünya Savaşı çıkınca Çanakkale ve Kafkas Cephelerinde savaşlara katıldı. Çanakkale Cephesinde üç yerinden (yüzünden, kolundan, göğsünden) yaralandı. 1 Ocak 1916’da Çanakkale’den ayrıldı ve Kafkas Cephesine gitti.Hulusi Bey, I. Dünya Savaşı dolayısıyla yarım kalan eğitimini savaş sonrası tamamlayabildi. 17 Ocak 1928’de Manisa’dan Eğirdir’e tayini çıktı. Yüzbaşı rütbesiyle görev yaparken 14 Nisan 1929’da Bediüzzaman ile tanıştı. Hayatının sonuna kadar ondan ve eserlerinden ayrılmadı.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.