İlahi mucize! Bu bitki dünyanın dengesini sağlıyor
Bir yosun türü olan Spirulina, en fazla proteinli gıdalardan olan soya fasulyesinin ürettiğinden yirmi kat daha fazla protein üretmekte.
Ayrıca havayı tüm bitkilerden daha fazla temizleme özelliğine sahip olan Spirulina, dünya üzerindeki hava sirkülasyonunda önemli bir rol oynuyor.
Yüzde 70 oranında proteinden oluşan Spirulina yosunu, dana etinden (yüzde 22) çok daha zengin protein deposu olarak dikkat çekmektedir.
Allahü Teâlâ'nın yarattığı bitkiler içerisinde belki de en önemli sorumluluğu üstlenmiş olan Spirulina, havayı en çok temizleyen besin durumunda. Spirulina erozyona neden olmayan bir bitki türüdür. Gübre veyahut zirai hiç bir tarım ilacına da ihtiyacı olmadığı gibi dünya üzerinde havayı, yetişen her bitkiden daha fazla temizlemektedir.
Yalnızca yüzde 5 oranında yağ içeren Spirulina, yüzde sıfır kolestrol ve muazzam düzeyde vitamin ile birlikte mineral içermektedir. Bu münasebetle Spirulina püresinin dünya genelinde popülaritesi oldukça yaygınlaşmaktadır.
Bağışıklık sistemini de destekleyen Spirulina, özellikle protein interferonların üretilmesi, vücudun virüs ve tümör hücrelerine karşı savunmasında oldukça etkili bir rol oynar.
Spirulinanın beslenme ve sağlıkla ilgili faydalarını bilinen tarihte ilk keşfi: birkaç yüzyıl evvel Aztek medeniyeti ile olmuştur. Aztekler tarafından bu besine dair bulunan en eski kaynak 1524 yılına ait olup, bir tür ekmek yapımında kullanıldığı saptanmıştır. Akabinde Sahra içlerinde yaşayan Afrikalılar ve Flamingolar tarafından keşfedilmişti. Flamingoların çok sevdiği bu besin, flamingolara pembe rengini veren bir karotoneid pigmentini içinde bulundurur.
Spirulina hakkında en dikkat çeken bir diğer bilgi ise, bu yosunun verimli olmayan topraklarda tuzlu su kullanımı ile (-ki bu su da geri dönüştürülebiliyor)yetiştirilebilir olmasıdır.
Spirulina yosununun ticari anlamda ilk çalışmaları 1962 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından keşfedilerek, laboratuvar ortamında üretimine başlanmıştır.
Hızla artan dünya nüfusuna paralel olarak artan protein gereksinimi, ayrıca tarım ve orman alanlarının hızla azalarak yerini betonlaşmaya bırakması, dünyanı pek çok yerinde açlık sorununu da beraberinde getirmiştir.
Spirulina, başta yüksek protein olmak üzere, yağ asitleri, vitaminler ve içinde barındırdığı pigment maddeleri bakımından da zengin bir içeriğe sahip olması nedeni ile pek çok alanda araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir.
Sahip olduğu yüksek besin içeriği nedeniyle, uzay araştırmalarında bulunan astronotlar için Spirulina besin tableti yapılması gündeme gelmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen ilk çalışmalara NASA öncülük etmiştir. Açlıkla mücadele için kurulan ACMA adındaki dernek çalışmalarına ise, 1971 yılında başlamış ve bu amaç kapsamında Hindistan, Senegal, Togo, Peru ve Vietnam gibi ülkelerde Spirulina üretimini destekleyici projelere öncülük etmiştir.
Besin Bilgileri:
Vitaminler: A (Beta-karoten formunda bulunur), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 (pyridoksine), B12 (kobalamin), C vitamini, D vitamini, E vitamini, folat, K vitamini, biotin, pantotenic asit, inositol.
Mineraller: kalsiyum, manganez, demir, krom, fosfor, molibden, iyodin, klorid, magnezyum, sodyum, çinko, potasyum, selenyum, germanyum, bakır, boron.
İçerdiği Diğer Maddeler: phycocyanin, klorofil, karotenoidler. myxoxanthophyll, zeaxanthin, cryptoxanthin, echinenone ve diğer xanthophylller. gamma linolenik asit, glükolipidler, sulfolipidler, polisakaridler.
Amino asitler: isoleucine, phenylalanine, leucine, threonine, lysine, tryptophan, methionine, valine, alanine, glycine, arginine, histidine, aspartic acid, proline, cystine, serine, glutamic acid, tyrosine.
Ülke Haber
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.