İngiliz TV ve radyolarından Bediüzzaman daveti

İngiliz TV ve radyolarından Bediüzzaman daveti

İngiltere’de değişik İslamî radyo ve televizyonları olan kimseler Bediüzzaman’ın anlatılmasını istedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Abdullah Aymaz, İngiltere'de yapılan Risale-i Nur ve Bediüzzaman seminerini yazmaya devam etti. Zaman'daki yazısında İngiltere’de değişik İslamî radyo ve televizyonları olan kimselerin  Bediüzzaman’ın anlatılması gerektiğini vurgulayan Aymaz, dinleyicilerin Türkiye'nin bugünkü durumuna gelmesinde Nur talebelerini büyük önemini olduğunu dile getiridklerini belirtti.

Yazının devamı şöyle:

Londra Üniversitesi’ndeki ‘Bediüzzaman Said Nursî ve Risale-i Nur’a Giriş’ seminerinde ikinci konuşmacı gazeteci-yazar Kerim Balcı, Said Nursi’nin 3 dönemini ‘Kronotop’ yaklaşımıyla anlattı.

Tabii önce kronotop’un Rus felsefeci ve dilbilimci Bakhtin’in yaklaşımında ne manaya geldiğini izah etti. Bu manada kronotop zaman ve mekan yaklaşımıyla bir olayın dramatize edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu mânada Üstad’ın hayatının zaman ve mekan perspektifinden değerlendirmesini yaptı. Eski Said döneminde erken zamanlardan başlayarak Said  Nursi Hazretleri’nin yaşıtları ve kendinden büyük öğrencilerle olan mücadelesi, hocalarıyla, cami minarelerindeki şerefelerde yürümesi Mustafa Paşa’yla ve Şeyh Senan tepesindeki Rus askerle olan muhaveresi vesaireyi  anlattı.

“Bu dönemde hep dış olaylar etkilidir, dış dünya anlatılır, Üstad’ın  mücadeleci bir yönü vardır. Bu dönem kronotopu zamansızdır ve Bediüzzaman, Sinbad hikâyelerinde olduğu gibi inanılmaz hayat devreleri sonrasında hiç yaşlanmaz görünür. Hiç kimse hayatında bu kadar olaylar olan Said Nursi’nin Yeni Said dönemine girdiğinde 50 yaşlarında olduğunu düşünmez. Yeni Said dönemi olan ikinci dönemde ise bir içe dönmeyle birlikte kronotopta odaların içi, ağaçtan ev, hapishane duvarları ve hücrelerinin tanımlanması şekline döner. Bu dönem Said  Nursi’nin kendi acziyetini ve fakrını Allah huzurunda arz ettiği yenilenme ve Risalelerin bu eksende yazıldığı dönemi temsil eder. Üçüncü Said dönemi kronotopunun ise seyahat eksenli bir şehirden bir şehre dolaşan bir yapısı vardır. Onu görmeye gelen talebeleri bazen 3-4 şehir gezip ha şimdi buradaydı ama şuraya gitti diye hızlı bir harekette görürler. Bu biraz da, değişen imkanların sağladıkları kolaylıklar sonrasında sanki daha önceki dönemde kaybedilen mobilize hareket gücü,  zamanın tamirini ifade eder. Bu kadar gezmenin bir hoşçakal mânasına da gelebileceği sonucu çıkarılabilir. Said  Nursi’nin hayatında, birden çok mesaj içeren kronotop olduğu bunların zaman ve mekanla ilişkili ideali arama eksenli hayat evreleri olduğu ve birçok mesaj içerdiği vurgusunu yapar.” dedi ve “Biz her bir Müslüman’ın hayatındaki kronotoplarımızda hangi mesajlar var veya var mı?” diyerek  bitirdi.

Programa katılan dinleyiciler Kerim Balcı Bey’in bu konuşmalarını  çok beğendikleri yönünde fikir beyan ettiler. Londra’daki değişik think-tank yani düşünce kuruluşlarından gelenler konuşmacılarla görüşmeler yaptı. Bir kişi,  Türkiye’nin şu andaki gelişmiş ve lider konumunda Nursi’nin söylemi ve Nur talebelerinin büyük yeri olduğunu düşündüğünü söyledi. Başka bir dinleyici bunları hiç duymadıklarını, bunların yeni şeyler olduğunu, İkbal’i, Seyyid Kutub’u, Afgani’yi, Abduh’u   vesaireleri duyduklarını ve bildiklerini  ama Bediüzzaman Nursi’yi  duymadıklarını ifade etti. Bu mânada İngiltere’de değişik İslamî radyo ve televizyonları olan kimseler,  konuşmacıların gelip Bediüzzaman’ı buralarda da anlatmaları gerektiğini söyledi. Daha birçok dinleyici benzer içerikli yorumlarla konuşmacılara teşekkür etti.

Yâni Anadolu’da yetişen bir büyük zâtı ve eserlerini maalesef insanlığa duyurup anlatamamışız…