Ali Erkan KAVAKLI
Karma eğitim kime ne zarar veriyor?
Geçen hafta karma eğitim üzerine yazdım. Karma eğitim hakkında bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olanlar var, biliyorum. Yazılarıma kaynaklar veriyorum, bu konuda “Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim” konulu bir kitap neşrettim. Kitabımda Avrupa ve Amerika’da karma eğitim konusunda yapılan araştırmalara yer verdim. Birçok okuyucunun zamanı yok, kitap okumaya vakti yok ama benim kanaatlerimi değiştirmek de istiyorlar.
ORH CBN rumuzlu okuyucum, geçen haftaki “Eğitimde Reform Bekleyen Konular ve Karma Eğitim” yazımı okumuş ve şöyle yazmış:
“Karma eğitimin kız ve erkek çocuklara zararı konusundaki yazınızı okudum. Öncelikle bir yanlışı düzelteyim. Okullardaki amaç öğrencilerin birbirleriyle yarışması değil işbirliğine dayalı, öğrencilerin sosyalleşmesini, kendilerini ifade edebilmelerini sağlayan, duyuşsal gelişimine katkıda bulunan eğitimdir. Eğer bugün karma eğitimi istiyorsanız o zaman karma işi de istersiniz. Kadın ve erkeklerin ayrı ortamlarda birbirlerini görmeden geçirdikleri bir iş ortamı. Sonuç olarak bunun sonu gelmez karma karma karma... Zaten isteyen karma eğitim görebiliyor. (İsteyen ayrı eğitim göremiyor, problem burada.)Ayrıca kız ve erkek öğrencilere hangi konuda zarar veriyor onu yazmamışsınız kaynağa gerek yok siz kendi fikirlerinizi söylerseniz daha faydalı olur. Bir de alanınızı merak ettim çünkü bunları yazabilmek için; gelişim psikolojisi, eğitim psikolojisi..vs alanlarında bilgi sahibi olmanız gerekir.”
Yunus Zaza adıyla yazan bir başka okuyucum da şunları söylemiş: “Karma eğitimin kaldırılması gerçekten iyi olur. Eğer kaldırılırsa toplumdaki ahlaksızlığın büyük bir kısmı engellenmiş olur. Din eğitimi de ilkokuldan başlamalı ve ciddi bir şekilde devam etmelidir. Ben DİYARBAKIR da yaşıyorum anne ve babaların kız çocuklarını okula göndermemesinin temel nedeni; KARMA EĞİTİM SİSTEMİ sistemidir. Hocam, yazdıklarınız çok güzel inşallah uygulamaya geçilir.”
Karma eğitim toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlamak için ortaya atılmış bir proje idi. 1969’lu yıllardan beri uygulanıyor, toplumda kadın-erkek eşitliği sağlanmadı. Batı’da eğitimciler ve toplum bilimciler acaba proje mi yanlış diyerek konuyu yeniden ele aldılar ve hakikaten karma eğitimin kadın-erkek eşitliğine hizmet etmediğini, hatta tam aksine kadınlara okul çağından itibaren “aşağılanmayı, cinsel tacize uğramayı, erkek hegemonyasında yaşamayı” öğrettiğini ortaya koydular ve ayrı eğitimi savunmaya başladılar.
Bizim Batı taklitçilerinin de ezberi bozuldu. Batı’daki araştırmaları ve ayrı eğitim eğilimini görmezden geldiler ve körü körüne karma eğitimi savunmaya devam ediyorlar. Bunlardan bir kısmı da yukarıda mailini alıntıladığım okuyucum gibi kime, ne zarar veriyor, diye soruyor.
Merak eden okuyucularım için bu yazımda karma eğitimin insan tabiatına aykırı olduğunu söyleyeceğim ve zararlarını sıralayacağım.
İnsan tabiatına aykırı çünkü Cambridge Üniversitesi’nde çalışan psikolog Prof. Simon Baron-Cohen’in de ifade ettiği gibi kız ve erkek anne karnından itibaren farklı programlanıyorlar ve farklı ilgi alanları var. Prof. Baron-Cohen The Essential Diffrence adlı kitabında der ki:
“Normal şartlarda kadınlar ve erkekler farklı beyin yapıları ile dünyaya gelirler. Erkek beyni dünyayı sistematik olarak algılamaya yeteneğiyle dünyaya geliyor; buna karşılık kadın beyni ise duyarlı ve empatik yapılı olarak donatılıyor.” (Der Spiegel, 25.08.2003, s.91)
Kadın ve erkeğin farklı programlandığını anlamak için çocuklara bakmak bile yeterli. Kız torunum bebeklerle oynuyor, erkek araba ve silahlarla.
Verdiği zararları kısaca şöyle sıralamak mümkün:
. Okullarda kızların cinsel tacize uğramasına yol açtı.
. Kızlara erkek hegemonyasında yaşamayı öğretti.
. Özellikle muhafazakâr ailelerin kızları okula göndermemesine yol açtı, kızları eğitimsiz bıraktı.
. Karma sınıflar strese yol açtı, kız ve erkeklerin yeteneklerini geliştirmelerini engelledi.
. Fizik, kimya, bilgisayar, spor, el işi, motor dersi gibi alanlarda kızlar erkeklerle yarışamadı ve yeteneklerini geliştiremedi.
. Dil, edebiyat, tarih, coğrafya, biyoloji, sosyal bilgiler alanında kızlarla yarışamayan erkeklerin yeteneklerini geliştirmesini engelledi.
. Kız ve erkeklerin derslere odaklanmalarını ve daha iyi yetişmelerini önledi. Özellikle mühendislik alanlarında kızların verimsiz olmasına ve daha az maaşlı meslekler seçmelerine yol açtı.
. Ergenlik çağındaki kız ve erkekler dersler yerine karşı cinsle ilgilenmesine ve ahlakî yozlaşmanın meydana gelmesine yol açtı.
. Okullarda kız veya erkek arkadaşını başkalarından kıskanan erkek veya kızların kavga etmesine sebep oldu.
. Fiziken güzel olmayan ve arkadaş bulamayan kız ve erkekleri karamsarlığa sürükledi.
Peki, kime, ne kazandırdı?
Not: Karma Eğitimle ilgili Batı’da yapılan araştırmaları, tartışmaları ve varılan sonuçları, karma eğitimin yol açtığı felaketleri bütünüyle görmek için “Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim” kitabımı tavsiye ederim. Kitap 0212 444 24 14’ten istenebilir. Posta kargo ile evinizde size teslim edilir.
Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.