Kireçlenme, vücudun tamir mekanizması
Dr. Bülent Bütün, yaşlılıkla ortaya çıkan kireçlenmenin bir anlamda koruyucu bir mekanizma olduğunu belirterek, ‘’Belli bir yaşın üzerindeki insanlarda belli oranlarda oluşan kireçlenmeler normal kabul edilmeli ve hastalık gibi lanse edilmemelidir’’ dedi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Bütün, yaşlılıkla ortaya çıkan kireçlenmenin bir anlamda koruyucu bir mekanizma olduğunu belirterek, ‘’Belli bir yaşın üzerindeki insanlarda belli oranlarda oluşan kireçlenmeler normal kabul edilmeli ve hastalık gibi lanse edilmemelidir’’ dedi.
Prof. Dr. Bütün, kireçlenmenin fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki şekilde ortaya çıktığını, yaşlanma ile tabiî olarak ortaya çıkan kireçlenmenin normal kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Kas_iskelet sisteminin gelişmesini 28_35 yaşları civarında tamamladığını, bu yaşlardan sonra genetik özelliklere de bağlı olarak kişilerde yaşlanma sürecinin başladığını anlatan Bütün, ‘’Örneğin, 38 yaşındaki bir insan da artık yaşlıdır’’ diye konuştu.
Prof. Dr. Bülent Bütün, vücudun kas, eklem, iskelet sisteminde görülen anormal durumlara genelde patolojik kireçlenme ile cevap verdiğini, bunun da bir anlamda, ‘’vücudun tamir mekanizması’’ olduğunu kaydetti. Sistemde oluşan iltihaplı durumlar, kırık, çıkık, zedelenme, kopma gibi yapıyı ciddî şekilde bozan durumlarda tamir mekanizmasının devreye girdiğini anlatan Bütün, iltihap sonrasındaki iyileşme döneminde vücudun o bölgede kireçlenme yaparak tamir sürecini tamamlayabileceğine işaret etti. Aynı şekilde bazı endokrin rahatsızlıklarda, diyabetli hastalarda, menopoz çağı veya sonrasında bazı kadınların el eklemleri kenarlarında ortaya çıkan küçük şişliklerin anormal kireçlenmeler olarak nitelendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Bütün, ‘’Ancak patolojik kireçlenmeler oldukça seyrek görülen durumlardır’’ diye konuştu.
Bülent Bütün, vücutta oluşan doğal kireçlenmeye karşı özellikle ilerleyen yaşlarda kas dokusunu güçlendirmenin önemine işaret ederek, ‘’Fizyolojik dahi olsa kireçlenmemizin hızını yavaşlatacak ve bir bakıma kas iskelet sistemimizin yaşlanmasını ve hareketsizliğe bağlı zayıflamasını geciktirecek en önemli unsur kas dokusunu kuvvetlendirecek eylemler, yani egzersizler ve sportif bir yaşam olmalıdır. Cildimize, saçımıza baktığımız gibi kas_eklem_iskelet sistemimize de bakmayı öğrenmeliyiz’’ dedi.
Yeni Asya