Küfle mücadelede ne yapmalı?

Küfle mücadelede ne yapmalı?

İnsanların çoğu banyodaki küfün çıkarılmasına yönelik yöntemler konusunda bilgi sahibidirler; fakat küfün başka bir takım yüzeyler üzerinde de lekelenmelere yol açabileceğini unutmayın

Küf; giysiler, deri, kağıt, döşemelik kumaşlar, halılar ve boyalı ve boyasız yüzeyler gibi yüzeylere zarar vererek küf lekesi oluşmasına neden oluyor.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, evinizdeki küfleri uzaklaştırmak için kullanabileceğiniz 6 ürün:

1. Bebek pudrası: Kitaplarınızdan bazılarını uygunsuz ortamda sakladıysanız ve küflendiyse, öncelikle kitapların kurumasına izin verin. Sonra, sayfalar arasına biraz bebek pudrası dökün ve kitapları birkaç saat dik olarak tutun. Sonradan kibarca kalan pudraları fırçalayın. Yeni gibi olmayabilirler, ancak şekil olarak eskisinden daha iyi duruma geleceklerine emin olabilirsiniz.

2. Beyazlatma: Beyazlatıcı ve amonyağın ikisi de küfü yok etmede faydalıdır. Beyazlatma, özellikle aşağıdaki güç işler için uygundur:

Küflenen kumaşların küfünü evinizin dışında fırçayla temizledikten sonra yıkayın. Küflü alanı nemlendirin ve toz detarjanlardan sürün. Sonra çamaşırları yarım fincan çamaşır suyu ile üretici firmanın izin verdiği en yüksek sıcaklıkta yıkayın. Eğer çamaşırlar sıcak suda ve çamaşır suyunda yıkanmıyorsa 4 litre ılık suya çeyrek fincan oksijenli su ekleyin ve yıkamaya başlamadan önce çamaşırları yarım saat boyunca bu suda bekletin.

Banyo fayanslarınızın arasındaki küfleri çıkarmak için, sprey şişesinin içinde çamaşır suyu ile suyu eşit ölçüde karıştırın ve küfler üzerine püskürtün. 15 dakika bekledikten sonra, sert bir fırçayla ovalayın ve durulayın. Bu işlemi aynı zamanda fayans aralarının daha beyaz görünmesi için de uygulayabilirsiniz.

Banyo perdelerindeki küfleri temizlemek için ise, perdelerinizi yarım fincan çamaşır suyu ve çeyrek fincan çamaşır detarjanıyla birlikte ılık suda makinede yıkayın. Makineden çıkarır çıkarmaz hemen asın ya da 10 dakika boyunca en düşük sıcaklıkta kurutma makinesinde kurutun.

Plastik banyo paspaslarınızı küften kurtarmanın yolu ise, 4 litre suyun içine 1/8 oranında çamaşır suyu karışımında paspaslarınızı 3-4 saat bekletmekten geçiyor. Sonra iyice durulamalısınız.

Boyalı yüzeylerdeki küfü yok etmek için, 2 fincan suyun içine çeyrek fincan çamaşır suyu katarak solüsyon yapın ve bir fırça yardımıyla küflü alanlara sürün. 15 dakika bekledikten sonra durulayın. Gerekirse, işlemi tekrarlayabilirsiniz.

3. Tereyağı: Yarı sert peynirlerin küflenmeyip taze kalması için peynirin üzerine tereyağı sürün. Peyniri her kullanışınızda, kesilen yerini tekrar yağla kaplayın ve dolaba kaldırın.

4. Sıkıştırılmış kömür tozu: Profesyonel kütüphaneciler eski kitaptarın üzerindeki küften kurtulmak için odun kömürü kullanıyorlar. Siz de aynısını yapabilirsiniz. Eğer kitaplığınızın cam kapısı varsa, küfe neden olan nemli bir ortam oluşabilir. Dolabınızın içine bir ya da iki parça odun kömürü yerleştirerek küften korunabilirsiniz.

5. Tuz: Çöpe atmak için çok pahalı olan peynir, çok da çabuk bozuluyor. Peynirin küflenmemesi için, tuzlu suyun içinde kapağı kapalı olarak bekletin.

6. Sirke: Banyoda küfü engellemek ve temizlemek için, 3 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı boraks ve 2 fincan sıcak suyun içine karıştırıp sprey kutusuna koyun ve birkaç kez iyice çalkalayın. Sonra karışımı boyalı yüzeye, pencerelere, fayanslara ve küf gördüğünüz yerlere püskürtün. Karışımın lekelerin içine işlemesi için yumuşak bir ovalama fırçası kullanın ya da sadece ıslanmış olarak bekletin.
Zaman Online