Küresel ısınmayla birlikte hastalıklar artıyor

Küresel ısınmayla birlikte hastalıklar artıyor

Küresel ısınma, ekosistemdeki bozukluklar ve hızlı kentleşme, hayvanlardan insanlara geçen yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

İtalyan La Repubblica gazetesinde yayımlanan habere göre, ABD'deki Çevre Koruma Ajansı'nda görev yapan uzmanlar, son 20 yılda en az 45 hastalığın hayvanlardan insanlara bulaştığını belirterek, gelecek yıllarda bu sayının artacağı konusunda uyarıda bulundular.

Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 hastalığı -sıtma, lyme hastalığı (kenelerden bulaşıyor), hanta virüs (fareler ve sıçanlardan bulaşıyor), Batı Nil hastalığı (sivrisineklerden bulaşıyor) ve şistozomiyaz (tatlısu sümüklüböceğinden bulaşıyor) - araştıran bilim adamları, değişikliğin nedenlerinin ekosistemdeki bozukluklar, küresel ısınma ve hızlı kentleşme olduğunu vurguladılar.

Sanayi devriminin hemen ardından kanser ve alerji gibi hastalıkların ortaya çıktığını belirten bilim adamları, günümüzde ise insanların hayvanlardan bulaşan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya olduğunu söylediler. AIDS'in hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların en iyi örneği olduğunu vurgulayan bilim adamları, hastalığa neden olan HIV'in, geçen yüzyılda Batı Afrika'da şempanzelerden insanlara geçtiğini ve dünya üzerinde 25 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını kaydettiler. Uzmanlar, geçen yıl Mart ayında Meksika'da ortaya çıkan domuz gribinin ise gelecek dönemde insanları tehdit edecek salgınlardan sadece biri olduğunu ifade ettiler.

Londra Üniversitesinde görev yapan David Murrell, 1940 yılından beri 300'ün üzerinde yeni hastalığın tanımlandığını belirterek, "Bu hastalıkların yüzde 60'ı hayvanlardan insanlara bulaşıyor ve yüzde 70'i insanla doğanın temasından kaynaklanıyor" dedi. Murrell, bu salgın dalgasının gelecek yüzyıl boyunca sürmesini beklediğini de dile getirdi.
Zaman