Mayaların kıyameti ve Bediüzzaman'ın tesbiti

Mayaların kıyameti ve Bediüzzaman'ın tesbiti

Hz. Bediüzzaman'ın çok önemli iki tesbiti vardır

Risale Haber-Haber Merkezi

Zaman yazarı Ali Ünal, "İnsan olarak, büyük Kıyamet'i merak ederiz. Asıl merak etmemiz gereken, kendi kıyametimizdir" dedi.

21 Aralık tarihinin Mayalarca Kıyamet'in kopma günü olarak kabûl edilmesini ciddiye almayıp reddetmek için tek dayanağın Kıyamet'in kopması ile ilgili hadis-i şerifler olduğunu ifade eden Ünal, "Her şey Cenab-ı Allah'ın takdirine bağlıdır ve kimse, herhangi bir gün Kıyamet'in kopmayacağını da, kopacağını da iddia edemez" dedi.

Bediüzzaman Hazretlerinin iki tespitine yer veren Ünal, yazısını şöyle sürdürdü:

"Hz. Bediüzzaman'ın çok önemli iki tesbiti vardır: (1) “Her bâtıl mezhep (veya akım), bir hakikat danesi üzerinde sümbüllenir; (fakat dengeyi bulamadığı veya koruyamadığından bu dâne üzerinde sapar gider.)” (2) Mecaz, zamanla ilmin elinden cehaletin eline geçtiğinde hakikat telâkki edilir ve hurafeye kapı açar.

Bir de, Din, her seviyeye hitap ettiği ve insanların çoğu avam olduğu için, çok defa mücerret gerçekleri müşahhaslaştırarak takdim eder. Bu da, zamanla bilhassa halk nezdinde yanlış yorum ve telâkkilere yol açabilir.

Kıyamet, kavram olarak, dünyanın yıkılıp yeni bir âlemin, Âhiret âleminin kurulması manâsına gelmekle birlikte, kelime olarak, büyük hadiseler, yıkım, hercümerç, büyük fitneler için de kullanılır. Bu tür hadiselere tarihte en fazla ve global çapta zemin teşkil edeceği için Âhir Zaman, bilhassa Din'de çok önemli bir yere sahiptir. Yani Âhir Zaman, nihaî Kıyamet'e kadar pek çok kıyametlerin yaşanacağı bir zaman dilimidir. Bu manâda insanlık tarihinin, artık çok büyük kıyametlerin yaşanacağı son kavşaklarından birine girdiği söylenebilir. Dolayısıyla, her peygamberin ümmetini Deccaliyet'le korkuttuğunu nazara aldığımızda, Maya geleneğinde bu tür rivayetler, zamanla nihaî Kıyamet gibi telâkki edilmiş olabilir. Öte yandan, gün ve zaman gibi kavramlar, izafîdir. Dünyanın kendi etrafında dönüşü bir gün, güneş etrafında dönüşü ayrı bir gün, güneş sisteminin hareketi ayrı bir gün teşkil ettiği gibi, bütün bir dünya hayatı ve Âhiret de birer gündür. Nitekim Kur'ân-ı Kerim'de de bize göre bin yıllık ve elli bin yıllık günlerden söz edilir. İşte bu gerçeklerin Mayalar'ı zamanla yanlış bir hesaba götürmüş olması da mümkündür.

İnsan olarak, büyük Kıyamet'i merak ederiz. Asıl merak etmemiz gereken, kendi kıyametimizdir. Her birimizin bu dünyadan hususî bir dünyamız vardır ve bu dünyamızın direği de kendi hayatımızdır. Her gün içinden çürüyen o direk, her an yıkılabilir ve kıyametimiz kopar. Ne yazık ki nefis, ölüm deyince başkasının öleceğini düşünür de, kendisini ölümsüz görmek ister. Oysa hep kendi kıyametimizi düşünmeli ve ona göre bir hayat yaşamaya çalışmalıyız.