Metrolardaki hava temiz mi?
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ve ulaşımı kolaylaştıran metrolardaki kokuyu hepimiz biliriz. Bu bağlamda Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, metroların yer altı duraklarındaki havanın dışarıdaki havaya göre...
Kalabalıklaşan metropollerin çekilmez hale gelen trafiklerini rahatlatmak, insanları istedikleri yere trafiksiz olarak uygun fiyatlarla kendine özel ayrılmış yollardan götüren raylı sistem teknolojisi metrolar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda.
Science Daily'nin haberine göre birçok avantajını bildiğimiz metroların Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla bulunduğu alandaki hava kalitesinin zararlı olduğu ortaya çıktı.
Toronto Üniversitesi Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik profesörü Greg Evans'ın başında bulunduğu ekiple birlikte yapılan araştırma kapsamında 3 hafta süreyle Toronto’daki metro hatlarının duraklarındaki hava kalitesi test edildi.
Health Canada dergisi ve McGill Üniversitesi'nden araştırmacılarla beraber yer altındaki metro duraklarında veya metronun içerisindeki havadan alınan örneklerle yapılan çalışmada, yer altından alınan havanın normal bir alandaki havadan 10 kat daha zararlı olduğu ortaya çıktı.
Bu sonuçları elde etmek için araştırmacılar, üniversite öğrencilerini işe almış ve 0.00025 santimetre veya 25 mikrogramdan daha küçük havadaki parçacıkları ölçen taşınabilir aletlerle metrolar duraklarını donatmışlardır.
Trenlerin yaptıkları frenler sırasında rayla tekerlek arasındaki aşınma sonrası ortaya çıkan küçük parçacıkların baryum içeren zararlı parçacıklar içerdiği belirtilirken, kauçuk tekerlekler ve ahşap esaslı fren sistemi kullanımının daha yararlı olacağını belirtildi.
Ayrıca, metro havalandırma sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini öneren Evans, makinistlerin istasyona girmeden frenleme sistemlerini otomatik olarak makine tarafından yapılması gerektiğini ve trenlerin vakumlama sistemiyle temizlenmesi gerektiğini önerdi.
Araba egzosundan çıkan havadan daha zararlı olmadığı belirtilen metro hava kalitesi üzerine, tüketici hakları sendikasının Toronto Ulaşım Komisyonu’na dava açacağı belirtildi.
Bununla birlikte araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki isim olan Evans, hala günlük yolculuk için metronun en iyi alternatif olduğunu, metrodaki hava kalitesinin otomobillerden çıkan zararlı gazlardan daha zararlı olmadığını ve ortaya çıkan bütün nedenlerin metroyu kullanmayı bırakmak için yeterli bir sebep olmadığını belirtti.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.