Prof.Açıkgenç: Risale-i Nur bilim değil, ilimdir

Prof.Açıkgenç: Risale-i Nur bilim değil, ilimdir

Prof. Açıkgenç, “Günümüz Bilim Anlayışlarına Risale-i Nur Açısından Bakış" konusunu anlattı

Dursun Kabaktepe-A. Raif Öztürk'ün haberi:

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, ilim kelimesinin İslam tarihi içinde hiçbir zaman bilim anlamında kullanılmadığını belirterek “Risale-i Nur bilim değildir. İlimdir. Bir tebliğ ilmidir. Gayesi hidayettir. İlmin temelini atarak başlıyor bu kitap. Hidayet için tebliğ esas alınır.” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen seminerde “Günümüz Bilim Anlayışlarına Risale-i Nur Açısından Bakış” konusunu anlattı. Prof. Dr. Açıkgenç, Batı’nın bilime bakış açısı ile İslam medeniyetinin bilim ve ilim anlayışını karşılaştırmalı olarak açıklayarak hassas dengeler konusunda uyarılarda bulundu.

RİSALELER NE TÜR BİR İLİMDİR?

Prof. Dr. Açıkgenç, ilim kelimesinin İslam tarihi içinde hiçbir zaman bilim anlamında kullanılmadığını vurgulayarak “Risleler ne tür bir ilimdir?” sorusunu sorarak konuya açıklık getirdi. “Üstada kızıyordum. Bilim bu kadar önemli, neden bunları söylüyor, diye. Ben sonradan Risale-i Nur’da geçen ifadelerin hikmetini anladım.” diyen Prof. Dr. Açıkgenç, “İslam medeniyetinin ilk dönemlerindeki bilim adamları ‘Biz bunları Kur’an’dan çıkardık’ diyorlar. Ve Müslüman ilim adamlarının kullandıkları istilahın yüzde 90’ı Kur’an ve hadisten çıkarılmadır. Manası saptırmadan olduğu için bütün o ilk İslam düşünürlerine baktığımızda ilim adamlarının o kavramlarla mücessem bir zihni olması gerekir. Sanki Efendimiz (SAV) o kavramlarını kullanırken işaretlemiş. ‘Bunu şu kullanacak, şunu bu kullanacak’ demiştir. Batılılar vizyon derken bir buna feraset diyoruz. “ şeklinde konuştu.

RİSALE-İ NUR İLİMDİR

Prof. Dr. Açıkgenç, “Risalei Nur bilim değildir. İlimdir. Bir tebliğ ilmidir. Gayesi hidayettir. İlmin temelini atarak başlıyor bu kitap. Hidayet için tebliğ esas alınır” vurgusu yaparak Risale-i Nur’daki tebliğ ilminin amacını şöyle anlattı: "Gayesi hidayettir. Hidayet için tebliği esas alır. Kalbin nurunu kullanır. Üssü’l-esası tecdid’dir. Dili keskindir, kalbe hitap eder. Nurdur, aydınlatır. Her tabakadan insana hitap eder. “

BİLİMSEL BİLGİNİN GAYESİ GAYESİ HAKAİKU’L-EŞYADIR

Prof. Dr. Açıkgenç, bilimsel bilgiyi ise şöyle açıkladı: “Gayesi, hakaiku’l-eşyadır. Hakaiku’l-eşya için eğitim öğretimi esas alır. Aklın nurunu kullanır. Üssü’l-esası telahuk-u efkardır. Dili katıdır, akla hitap eder. Karanlıktır, nura muhtaçtır. Sadece konusunda uzman olanlara hitap eder. Mukteseptir. “

İSLAM BİLİM GELENEĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Prof. Dr. Açıkgenç, İslam Bilim Geleneğinin Temel Özelliklerini de şöyle açıkladı: "Bilimin gayesini hakikat bilir. Bilimin kendine has yöntemi olduğunu kabul eder (Usül). Bilimi (ilimi) rahmet olarak görür; ancak merhamet olarak esas almaz. Bilimi (ilimi) bereket olarak esas alır; ancak rızık kapısı olarak görmez. Bilimde (ilimde) birliği esas görür (icma); ancak çokluğu engellemez. Bilimde (ilimde) saygıyı esas alır; ancak eleştiriyi saygısızlık olarak görmez. Bilimde (ilimde) güveni esas alır; ancak eleştirel tutumu güvensizlik olarak görmez. “

MoralHaber