Prof. Pasha domuz gribini anlattı

Prof. Pasha domuz gribini anlattı

Giresun Üniversitesi'nden Prof.Dr. Alaaddin Pasha, domuz gribinin kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklardan bulaştığını söyledi.

Pasha, üniversitenin Güre Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Domuz Gribi'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, bu gribin, domuzla hiçbir ilgisi olmayan, ''influenza A H1N1'' virüsü olarak adlandırılan yeni bir virüsün yapmış olduğu çok bulaşıcı bir solunum yolları hastalığı olduğunu belirtti.

Meksika hükümetinin 18 Mart 2009'dan itibaren üç ayrı bölgeden insanlarda domuz influenza enfeksiyonu olduğunu açıkladığını ifade eden Pasha, ''Daha sonra vaka sayısı, insandan insana bulaşma nedeniyle çok hızla artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nce, 20 Eylül 2009 tarihi itibariyle 191 ülkeden 300 bin vaka, 4 bin 525 ölüm bildirilmiştir. Türkiye de en son 669 vaka olduğu bilinmektedir'' dedi.

Domuz gribi virüsünün sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Pasha, şunları söyledi:

''Domuz gribi hastalığı kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi, ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden, eller vasıtasıyla da alınabilir. Virüs insan tokalaşması ile de bulaşabilmektedir. Virüs alındıktan 48 saat sonra belirtiler başlamakta ve 4-6 gün devam etmektedir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve vücut ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, ishal ve kusma gibi belirtiler görülmektedir.''

-KORUNMA YOLLARI-

Ellerin su ve sabun ile yıkanmasının domuz gribinden korunmanın en iyi yollarından biri olduğunu vurgulayan Pasha, şöyle devam etti:

''Yıkamanın etkili olabilmesi için su ve sabun kullanılmalı en az 15-20 saniye eller parmak aralarına sürtülerek iyice ovuşturulup yıkanmalı ve durulanmalıdır. Bunun yanı sıra bu virüsten korunmak için öksürme ve hapşırma sırasında ağzın ve burnun bir mendil ile kapatılması gerekmektedir. Mendil bir defa kullandıktan sonra çöp sepetine atılmalıdır. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra eller bol sabun ve suyla yıkanmalıdır. Bunda alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerle gözlere, buruna ve ağza dokunulmamalıdır. Ayrıca domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.''

-ÖNCELİKLİ AŞI YAPILMASI GEREKEN GRUPLAR-

Prof. Dr. Pasha, domuz gribinde öncelikli aşı yapılması gereken grupların sağlık çalışanları, anaokulu ve ilkokul öğrencileri, akciğer rahatsızlığı, astım gibi kronik hastalığı olanların olduğunu belirterek, 6 aylıktan küçük bebeklere, yumurta alerjisi olanlara 24 yaşın üstünde sağlıklı insanlara aşı yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Konferansa, Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk ve üniversitenin akademik personeli ile öğrenciler katıldı.
Haber 7