Sağlık Bakanlığı Domuz gribi aşısıyla ilgili açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı Domuz gribi aşısıyla ilgili açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, domuz gribi aşısındaki civa oranındaki tartışmalara noktayı koydu.

Hıfzıssıhha laboratuarlarında incelemesi yapılan aşıların ABD hariç bütün Avrupa ülkelerinde kullanıldığını söyleyen Çom, "Bu aşılar bizim bugüne kadar yaptığımız mevsimsel grip aşısı, çocuklara yaptığımız difteri, boğmaca, kızamık, tetenoz, kabakulak gibi aşılardaki içerik neyse şu anki aşılarda da aynı. Gereksiz yere kafa karışıklığı oluşturuldu. Civa halbuki bir hocamızın değdiği İstanbul'da balık tutup yediğimiz balığın içindeki civa kadar." dedi. ABD'nin kullanacağı civasız aşıların çok pahalı olduğunu belirten Çom, "O aşı şu anki aşılardan 4 kat daha pahalı. Avrupa dahil tüm ülkelerde aynı parayla 4 kat fazla insan aşılanacağı için bizim kullandığımızı kullanıyor." açıklamasında bulundu.

Domuz gribi ve aşılar konusunda Cihan Haber Ajansı'nın Başkent Konukları programına katılan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, önemli açıklamalarda bulundu. Aşılamanın programını yapma ve domuz gribine karşı vatandaşın bağışıklık kazandırma aşamasında olduklarını söyleyen Çom, 43 milyon doz aşının 500 bininin geldiğini, diğer partilerin her ay belli miktarda geleceğini dile getirdi. Hıfzıssıhha laboratuarlarında aşıların güvenilirlik testinin yapıldığını kaydeden Çom, bu konudaki kafa karışıklığını da giderdi. Çom, "Sadece şu anki aşıya mahsus değil. Aldığımız bütün aşılarda bunu yapıyoruz. Her ülke kendi istediği şartları taşıyıp taşımadığını yabancı madde olup olmadığı üretim hatası olup olmadığını görmek ister. Bu güvenilir olmadığından değil kendimiz de incelemeden geçirmek istemesinden kaynaklanıyor." diye konuştu.

"HASTALIK ÖLDÜRÜCÜ OLMAKTAN ZİYADE KOLAY BULAŞIYOR"

Domuz gribinin normal gripten hiçbir farkı bulunmadığına dikkat çeken Çom, "Her yıl geçirdiğimiz grip neyse bu yıl artık domuz gribi virüsü etkili olabilir. O kadar. Geçen yıl başka bir virüs etkili olmuştu. Belirtileri aynı." dedi. Kişinin domuz gribi virüsünü kendi direnciyle yenebildiğini aktaran Çom, uluslar arası yayınlar, tedbirlerin ciddiliği bir takım kişilerin konuşmasının panik ve kafa karışıklığına neden olduğunu dile getirdi. Genel Müdür, "Hastalığın özelliği öldürücü olmaktan ziyade çok kolay bulaşabiliyor. Salgın şeklinde yayılabiliyor. Çok fazla insana bulaşabiliyor. Bakanlık olarak ciddi eğilmemiz ve aşılama yapmamızın sebebi de bu. Gençler kolay atlatıyor. Yaşlı ve vücut direnci düşük olanlar özenle bakacağız." değerlendirmesini yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın günlük hayatın kesintiye uğramaması için aşılama yaptığını kaydeden Çom, okulların da domuz gribinin hızla yayılmasını önlemek için kapatıldığı bilgisini verdi.

"TOKALAŞMAYI ERTELEYİN, ELLERİ 20 SANİYE YIKAYIN"

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, kişisel tedbirlerle bulaşma yollarının engellenebildiğini söyledi. Hijyenin domuz gribinden korunmak için hayati önem taşıdığına vurgu yapan Çom, "Elimizle her yeri elliyoruz. Elimizi ağzımıza saçımıza götürüyoruz. Elle mikrop bulaşıyor. Gün boyunca elinizi bol sabunlu suyla yıkamak çok önemli 20 saniye kadar parmak araları kullanılmalı." şeklinde konuştu.

Sıcak bir millet olarak tokalaşma, sarılma ve yanak yanağa öpüşmenin sıklıkla yapıldığını dile getiren Çom, "Bunu bir müddet tehir etmemiz lazım. Bu yolla da başkasından alabiliyoruz. Bir annenin bebeği 1 yaşına kadar, komşu gelir, ne güzel çocukmuş, gel yavrum, öper. Artık anne babalar çocuklarını fazla dokundurmasınlar. Tek kullanımlık mendil alışkanlık haline gelsin. Yola tükürmek riskli. Başkası basıp hastalığın bulaşmasına neden olur." uyarılarında bulundu.

"GİDEN HACILAR MEKKE'DE AŞILANACAK"

Türkiye'deki durumun iyi olduğunu ve 580 civarında vaka bulunduğunu söyleyen Çom, aşılanmadan giden birkaç kafilenin de Suudi Arabistan'da aşılanacağını belirtti.

Geriye kalan tüm hacı kafilesinin aşılanarak kutsal topraklara gönderileceğine işaret eden Çom, ateş, kırgınlık, burun akıntısı, göz yaşarması ve eklem yerlerinde ağrı görülmesi halinde doktora başvurulmasını istedi. Belirtilerin ağır olmaması halinde evinde geçirmelerini önerdi.

Hastanelerdeki tedbirlerin de üst düzeye çıkarıldığını söyleyen Çom, yoğun bakım yatak kapasitesinin de artırıldığını dile getirdi. Çom, aşı vurulmayacak kişileri de sıraladı: "6 aydan daha küçük çocuklara, hamilelerin ilk 3 ayında, yumurtaya alerjisi olanlara, orta yaş genç erişkinlere, kronik hastalığı olanlara vurmayacağız."
Zaman