Said Nursi'den esinlenilebilecek çok yön var
Mert, "Said Nursi düşüncesinden bugüne dair esinlenilebilecek bir çok yön bulunduğunu düşünüyorum" dedi
Risale Haber-Haber Merkezi
Gazeteci Nuray Mert, "Said Nursi düşüncesinden bugüne dair esinlenilebilecek bir çok yön bulunduğunu düşünüyorum" dedi.
Yeni Asya'da İsmail Tezer'e konuşan Mert, "Kendimi Said-i Nursi’nin dünya görüşü ve İslam anlayışını uzun boylu değerlendirecek yetkinlikte görmüyorum" uyarısında da bulundu. Farklı yaklaşımların eğitim sisteminin tümü içinde kendilerine yer bulmasından yana olduğunu ifade eden Nuray Mert, "Fen bilimleri ile din ilimlerinin birlikte okutulması benim anlayışıma yakın bir eğitim türüdür, ancak bu yaklaşım veya projenin tek belirleyici olduğu bir eğitim sistemine karşıyım" dedi.
Said Nursi düşüncesinden bugüne dair esinlenilebilecek bir çok yön bulunduğunu vurgulayan Mert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben genel olarak Said Nursi düşüncesinden bugüne dair esinlenilebilecek bir çok yön bulunduğunu düşünüyorum, ama Nursi’nin, kendi zamanının bir sonucu olarak modernist akımın bazı zaaflarını taşıdığını düşünüyorum. Bu söylediklerimi yadırgatıcı bulabilirsiniz, bulmazsanız bunlara bir şey daha ekleyeyim. Dil konusu açılmışken, mesela Said-i Kürdi demekten de bu kadar çekinmeyelim diyorum.
"Özetle, tüm eğitim sistemini belirleyen ikinci bir katı Tevhid-i Tedrisat sistemi fikrine uzak durmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak mevcut sistemin sözünü ettiğiniz eğitim anlayışına sahip kurumların kurulup, yaşatılabilmesine imkân verecek şekilde esnetilmesi, farklı anlayışlara açılması gerektiğini düşünüyorum. Ben tıp okuyacak olsam, dini ve felsefi eğitim ile birlikte okumayı özellikle isterdim, zira insan bedenine dair bir bilimin insan telakkisi konusuna bu denli kapalı olmasını bir zaaf olarak görüyorum. Ancak bu anlayışı paylaşmayanların da, farklı bir anlayış içinde eğitim imkânı bulması gerekir diye düşünüyorum.
"Eğitim sistemimizde Arapça’nın bu kadar ihmal edilmesinden hep şikayet ettim, yıllar önce Radikal gazetesindeki köşemde Arapça’nın ikinci bir dil olarak daha yaygın öğretilmesi temennimi yazdım. Kürtçe konusu ise, bence ‘caiz’ ile geçiştirilebilecek bir konu değildir. "