Said Nursi,M.Kemal'in pozitivist fikrine ne dedi?
Küçük, M. Kemal'in pozitivist düşüncelerine karşı Said Nursi'nin görüşlerini de aktardı
Risale Haber-Haber Merkezi
Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, Türkiye’de benimsenen laikçi temelli Cumhuriyetçi kurucu felsefenin bizzat kendisinin İslamofobyanın kaynağını teşkil ettiğini söyledi.
İslamofobya'nın temellerini anlatan Küçük, M. Kemal'in pozitivist düşüncelerine karşı Said Nursi'nin görüşlerini de aktardı:
"Osmanlı Devletinin son yıllarında, önce garpçılık cereyanı içerisinde yeşeren, İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından siyası hayata taşınan ve bu dönemde ciddi manada etkiler meydana getiren pozitivizm temelli düşünce akımı, Cumhuriyetçi kadrolar tarafından da içtenlikle benimsenmiştir. Bu felsefi düşünce ile geleneksel İslam birey ve toplumdan dışlanarak seküler bir toplumun inşa edilmesi sürecine girilmiştir. Bu amaca yönelik benimsenen seçkinci jakoben yöntemlerle, “gerici”, “yobaz”, “mürteci” olarak yaftalanan toplumsal kesimlere karşı ciddi bir mücadele içerisine girilmiştir. Burada hedefte olan hem geleneksel İslam Dini hem de bu geleneksel İslam Dinini yaşatmak ve fiillerini bu dinin gerekleri ile uyumlu olarak tanzim etmek isteyen toplumsal kesimlerdir. Devlet bu kesimleri, kurmayı düşündüğü laikçi Cumhuriyet rejimi için yok edilmesi gerekli düşmanlar olarak görmüştür. Bu vesileyle Türkiye’de benimsenen laikçi temelli Cumhuriyetçi kurucu felsefenin bizzat kendisi, İslamofobyanın kaynağını teşkil etmektedir.
Mustafa Kemal, Batı medeniyetini oluşturan temel unsurun müspet ilimler olduğunu ifade ederek, devlet ve toplum hayatımızda hurafelere dayanan her türlü etkiye son vermenin zaruri olduğuna inanmıştır. Mustafa Kemal’in pozitivist düşünceyi rehber edindiğini gösteren ve kısaltılmış hali birçok yerde yazılı olan şu ifadedir: “Dünyada her şey için, maneviyat için, hayat için, muvaffakıyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında kılavuz aramak, gaflettir, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır”. O’na göre, “Medeniyetin buluşları, fennin harikaları cihanı değişiklikten değişikliğe sürüklediği bir devirde, asırlık köhne zihniyetlerle, maziperestlik ile muhafaza-i mevcudiyet mümkün değildir.”
Gelenekselci ıslahatçılar içerisinde yer alan ve Doğu-Batı koalisyonu düşüncesini benimseyen Bediüzzaman, Mustafa Kemal’in bu fikirlerine şu sözü ile karşı çıkmaktadır:
“Her şeyi maddede arayanların akılları gözlerine inmiştir; göz ise maneviyatta kördür.”