Said Nursi'nin 1910 yaklaşımına ihtiyaç var
Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel, Bediüzzaman Said Nursi'nin 1910'lu yıllardaki yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı
Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nce düzenlenen "Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler" sempozyumu, yurt içi ve yurt dışından katılan çok sayıda akademisyenin sunumlarıyla devam ediyor.
Sempozyumun ikinci gününde sunum yapan araştırmacı-yazar Yüksel, medreselerin dini eğitim açısından ülkede yaklaşık 90 yıllık bir boşluğu doldurduğunu söyledi.
Medreselerin yasaklanması nedeniyle din adamı ve söz sahibi insanların yetiştirileceği müesseselerin kalmadığını savunan Yüksel, yasağa rağmen gizli de olsa faaliyetlerini yürüten bazı medreselerin varlığına dikkati çekti.
Batı bölgelerindeki medreselerin 1940'lı ve 1950'li yıllara kadar varlığını sürdürdüğünü ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:
"O medreselerin hocaları vefat edince yerlerine geçecek kimse kalmadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise bazı medreseler yaşamını sürdürmeye devam etti. Bölgenin insanı, Nizamiye medreselerinden bu yana inatla bu medreselere olan güvenini ve inancını sürdürdü. Hatta medreseliler bile umutlarını yitirmişti. Başka taraflara yönelmişlerdi ama halk umudunu yitirmediği için yaklaşık 60 medrese ayakta kalarak günümüze kadar gelebildi" diye konuştu.
"Ayakta kalan medreselerin üzerine yeni bir şey inşa edilebilir mi?" konusunu gündeme getirmediklerini anlatan Yüksel, Bediüzzaman Said Nursi'nin 1910'lu yıllardaki yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Yüksel, Bediüzzaman'ın çok dar alana hapsolan Osmanlı medreseleri ile İstanbul'da yeni açılan modern mekteplerin, pozitivizmin aşırı etkisiyle dinden ve imandan uzak nesillerin yetişmesine sebebiyet verdiğini görünce yeni bir yapı inşa etmek istediğini anımsatarak, Bediüzzaman'ın bu inşayı, bu bölgede yapmak istediğine dikkati çekti.
Bugünün şartlarında var olan medrese geleneğini geliştirmenin tartışılması gerektiğini anlatan Yüksel, "Bugün maalesef dini ilimler ve alanı açıkçası yerlerde sürünüyor. Bunun tekrar ayağa kalkması için sağlıklı din alimlerinin yetiştirilmesi lazım. Bölge bu konuda öncülük yapabilir. Medreselerde bunun kıvılcımı olacak" ifadelerini kullandı.
Haberler
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.