Said Nursi'nin kitapları irtica gerekçesiyle yasaklanırdı
Said Nursi tarihte en çok kitapları yasaklanan yazarlar arasında yer alıyor
Büşra-Kübra Sönmezışık'ın haberi:
Türkiye'de kitap yasakları, bu ülkenin yaralarından biridir. İlk olarak Tanzimat döneminde başlayan yasaklar 89 yıl boyunca çok farklı süreçlerden geçti. 1923 ve 1925'teki Takrir-i Sükun Kanunu'ndan itibaren 14 Mayıs 1950'ye kadarki Tek Parti dönemindeki yasaklarla günümüz arasında farklılıklar var.
DUALAR DA YASAKLI
Said Nursi tarihte en çok kitapları yasaklanan yazarlar arasında yer alıyor. Bediüzzaman'ın kitaplarının yasaklanma gerekçesi şöyle; İrtica, Laikliğe aykırılık, Risalelerin bazı kısımların kanun ve inkılaplara aykırı olduğu, Siyasi bir cemiyet kurmak, Rejime aykırı fikirler neşretmek, Siyasi bir gaye gütmek, Kürtçülük, Gizli cemiyet kurmak gibi sebeplerdi. Bediüzzaman yaşadığı yasaklı süreçle ilgili şunları söylüyor; "İşte benim bütün hayatım böyle zahmet ve meşakkatle, felâket ve musibetle geçti. Cemiyetin îmanı, saadet ve selâmeti yolunda nefsimi, dünyamı feda ettim. Helâl olsun. Onlara beddua bile etmiyorum."
Dualar, mevlitler ve mızraklı ilmihaller en sıradışı yasak kitaplar arasında. Karınca Duası, Çekirge Duası, Enamı Şerif, Mührü Şerif Dua Levhası, Münacatı Şerif, Mevlidi Şerif, Kürtçe Mevlit, Türkçe Mevlit, tam ve İlaveli Mevlidi Nebevi, Mızraklı İlmihaller bu kitaplardan bazıları. Kitap yasağı yıllardır pek çok yayıncı ve yazarların kabusuydu.
Yeni Şafak