Said Nursi’nin metodu Türkiye’de kavgayı önledi
Cevdet Said, Said Nursi’nin izlediği muhalefet yöntemini takdir-i şayan bulduğunu söyledi
Risale Haber-Haber Merkezi
Suriye’nin ünlü düşünürü Cevdet Said, Said Nursi’nin izlediği muhalefet yöntemini ve müsbet hareket metodunu takdir-i şayan bulduğunu söyledi.
Star yazarı Sibel Eraslan Resul Tosun ile birlikte Hilal TV’de ağırladıkları Suriyeli düşünür Cevdet Said’i anlattı. Said’in dünya çapında bir mütefekkir olduğunu, eserlerinin dünya dillerine çevrildiğini, Batı’nın da ilgiyle takip ettiği bir yazar olduğunu söyledi.
Suriye’de yaşayan ancak savaş nedeniyle Türkiye’ye geldiğini ifade eden Eraslan, “Cevdet Said de Türkiye’deki Suriye muhacirlerinden. Kardeşini son saldırılarda kaybettikten sonra, yirmiye yakın akrabasıyla birlikte İstanbul’a geçti. Seksen yaşlarında bir delikanlı diyebilirim onun için. Çerkezlere has dinamizm ve heyecan, etkileyici hitabetiyle bütünleşince insan onu hayranlıkla dinliyor” dedi.
Cevdet Said’i dinlerken, Mehmet Akif’i dinliyormuş hissine kapıldığını belirten Eraslan, “Kur’anı Kerim’i yeniden okuyup, çağın içinde yeniden anlamayı önerdiği için sanırım. Ezberlere, klişelere, günlük politikaya yaslanarak değil hakikati keşfetmek ve selamet adına okumak Kitabı... Silaha ve silahlanmaya karşı bir düşünür Said, bu yüzden “Müslümanların Gandhi’si” diye tanınıyor. “Silah, necistir” diyor gayet açık bir şekilde. Resul Tosun “Suriyeli Muhaliflerden mi yanasınız Esed’den yana mı” diye sorunca, sağ işaret parmağını havaya kaldırarak “Ben Allah’tan yanayım” dedi. Suriye’deki otoriteryen rejime elbette karşı bir alim Cevdet Said. Üstelik bu muhalefeti yeni bir şey değil, Baba Esed zamanında uzun yıllar hapis yatmış bir aydın. Yani Suriye’deki baskı rejiminin eski bir mağduru. Fakat Suriye’deki muhalefeti de eleştiriyor Cevdet Said, “zalimle bir farkı olmalı Müslümanın” diyor. Onun bu cümlesini Begoviç’in, “Sırplar gibi cevap veremeyiz, bizim onlardan bir farkımız var” cümlesiyle birlikte düşünmenizi rica ediyorum ben de” şeklinde yazdı.
Cevdet Said’in eserlerinde kompleks duymadan demokrasi, özgürlük, akıl gibi kavramlara atıf yaptığına değinen Eraslan, mezkur kavramların Batı’nın tekelinde olmadığını ve insanlığın genel tecrübesi olarak yeniden tanımlanması gerektiğini vurguladığını aktardı.
Cevdet Said’in Bediüzzaman’ın muhalefet yöntemine ve muvaffakiyetine dikkat çektiğini belirten Eraslan, yazısını şöyle sürdürdü:
“Üniversite eğitimini ve Felsefe doktorasını tamamladığı süreçte Malik bin Nebi’den çok etkilendiğini, Said-i Nursi’nin düşünsel metodu ve izlediği muhalefet yöntemini takdir-i şayan bulduğunu söyledi. “Kardeşler arasındaki ihtilaflarda silah çekilmez, kardeşler biri birini vuramaz. Said Nursi’nin müspet hareket etme metodunu benimseyen Müslümanlar, ülke içerisinde bir denge unsuru oldular, kavgaların önüne geçmeye çalıştılar, muvaffak da oldular” dedi.