TBMM Raporu: F.Gülen Risale-i Nur'dan çaldı, Nurculuktan arakladı kendine uyarladı
Raporda, 'FETÖ'nün örgüt terminolojisi anlatıldı. FETÖ'nün kirlettiği kelimelerin bir çoğu islami cemaatler ve özellikle Nur cemaatlerinin kullandığı kelimeler
Risale Haber-Haber Merkezi
TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun taslak raporunu açıkladı.
Komisyonun 3 Ocak 2017'de görevini tamamladığını ve ilave süre istemediklerini anlatan Petek, raporun 630 sayfadan oluştuğunu belirtti.
Raporda, 'FETÖ'nün örgüt terminolojisi anlatıldı. FETÖ'nün kirlettiği kelimelerin bir çoğu islami cemaatler ve özellikle Nur cemaatlerinin kullandığı kelimeler. Raporda buna dikkat çekilerek F. Gülen'in Nurculuk hareketinden bu kelimeleri "çaldığı" ve "arakladığı" belirtiliyor.
Raporda Risale-i Nur ve Nurculuk ile ilgili geçen ifadeler şöyle:
Said Nursi'nin aksine “İman ve Kur’an” kısmı örgütçe alenen dillendirilmedi
Hizmet Hareketi: Örgütün kendini en sık ifade biçimidir. Örgüt içinde kısaca “Hizmet” olarak kullanılır. Yer yer “Camia” ifadesi de tercih edilir. Zira hizmet, camia vb. ifadeler sempatik ve aynı zamanda muğlak olduğu için özenle seçilmiştir. Hizmet, örgütün esası, ruhu ve her fırsatta dillendirilen (güya) nihai kutsal hedefidir. Örgüte göre, hizmet; güya “insanların ebedi saadeti için ve nihai kurtuluşa ermesi adına, Allah rızası gözetilerek yürütülen her türlü faaliyet ve bu faaliyetleri yürüten doğal oluşum” olarak özetlenebilir. Esasen, “Üstad” olarak anılan Said Nursi’nin kitaplarından oluşan Risale-i Nur külliyatında “İman ve Kur’an Hizmeti” olarak ifade ettiği bu kavramın, aslını ve kaynağını oluşturan “İman ve Kur’an” kısmı örgütçe alenen dillendirilmeksizin zamanla sadece “Hizmet” denilir olmuştur. Genelde kendilerini Said Nursi’nin takipçisi ve temsilcisi sayan nurculuk hareketi kollarının pek çoğu, oluşumlarını “Hizmet Hareketi” olarak adlandırsalar da, “Hizmet” ifadesi son yıllarda neredeyse tek bir yapı için, yani Fetullahçılar için kullanılır olmuştur.
Risale-i Nur okuma evlerinden çaldığı bir kavram
Işık Evleri: Örgütün hücre yapılanma birimleri olan Dershanelerin bir diğer adıdır. “Işık Evleri” fikri ve uygulaması, -tıpkı “Hizmet” tabiri ve benzer pek çoklarında olduğu gibi- Nurculuk hareketini adeta “klonlayan” Fetullah Gülen’in bu hareketin “Nur Dershaneleri” adı altında açılan Risale-i Nur okuma evlerinden çaldığı bir kavramdır.
Nurculuk hareketinden Fetullah Gülen tarafından araklanan ifadelerden biri
Muhabbet Erleri / Muhabbet Fedaileri: Işık Süvarisi tabirinin diğer kullanımlarıdır. “Muhabbet Fedaileri” ifadesi yine Nurculuk hareketinden Fetullah Gülen tarafından araklanan ifadelerden biridir. Nurculuk hareketi mensuplarını “Muhabbet Fedaileri” olarak sıfatlandıran Said Nursi’nin “Bizler muhabbet fedaileriyiz, husumete vaktimiz yoktur” sözü meşhurdur. Gülen bu tabiri kendi örgüt mensuplarına uyarlamıştır.
Nurculuk hareketinden ve İslami-muhafazakâr jargondan örgüte uyarlanmış
Şakird: Kelime olarak çırak ya da talebe gibi anlamlara gelen bu ifade, örgüt içinde genellikle Abi ya da Ablaların yetiştirdiği alttan gelen kişileri ifade eder. Bayanlar için kullanımı “şakirde” şeklindedir. Yine Nurculuk hareketinden (ve hatta genel İslami-muhafazakâr jargondan) örgüte uyarlanmıştır. Örgütte bir nevi “potansiyel ya da aday abi-abla” demektir. İhtiyaç duyduklarında en üst seviyedeki örgüt abileri, imamları ve Fetullah Gülen bile kendilerini “Şakird” olarak ifade ederler ki, bu örgüte yönelik bir sözde takva, tevazu ve adanmışlık mesajıdır.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.