Televizyon dizileri sosyal ahlâkı bozuyor

Televizyon dizileri sosyal ahlâkı bozuyor

Gürcan, Televizyonda yer alan dizilerin sosyal ahlâkımızı önemli ölçüde bozduğunu vurguladı

“Değişen Dünya ve İslâm” konulu 8. Anadolu Buluşmaları Sempozyumunda “Değişen Dünyada ve Türkiye’de İslâm” konusunda bir konuşma yapan Prof. Dr. Ayşen Gürcan, sosyal politikalar ve aile,  ailede sorunun kaynakları ve göstergelerini ve İslâmî bakışla aileyi anlattı.

Televizyonda yer alan dizilerin sosyal ahlâkımızı önemli ölçüde bozduğunu vurgulayan Gürcan, “Nikâhsız birliktelik ve gayrimeşru çocuk temalı diziler aile yapımıza zarar vermekte, aileler, özellikle gençler bu dizilerden etkilenmekte. Yapılan araştırmalarda bu çok net bir şekilde ortaya konuluyor. Nikâhsız yaşamayı normal karşılayan lise ve yüksek okul öğrencileri anketlerin ilk sırasında yer alıyor. Toplumda bir ahlâk çöküşü var” dedi.

Boşanmaların nedenleri ve yapısal sorunlara değinen Prof. Dr. Gürcan, geçmişle bugünkü aile yapısını değerlendirdi. Gürcan, “Bugün biz yerine ben olgusu ön planda. Geçmişte hiyerarşik yapı vardı, bugün yatay (eşitlik örgülü) yapı, geçmişte cinse dayalı erklik vardı, bugün duruma dayalı erklik var. Geçmişte net iş bölümü vardı, bugün karmaşık iş bölümü. Geçmişte kutsallar için yaşam vardı, bugün refah için yaşam var. Geçmişte otoriteryan itaat vardı, bugün ben için isyan, geçmişte sosyal destekli ama sınırlı yaşam vardı, bugün yalnız ve özgür yaşam öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

Gürcan, gelecek yapılanması için ne yapılmalı konusunda ise bugünün anlayışı ile İslâm anlayışını karşılaştırdı. Bugünün anlayışının bilgi esaslı olduğunu, İslâmî anlayışta ise ahlakın ön planda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gürcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün, kişisel gelişimi önceleyen bir dönem yaşıyoruz. İslâm düşüncesinde ise insani gelişim öncelenir. Bugün kendine yetme hedefi hâkim iken, İslâm’da haddini bilme hedefi vardır.”

Cihan