Türk doktorlar Etiyopya'da sağlık taramasına başladı

Türk doktorlar Etiyopya'da sağlık taramasına başladı

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ve Ümit Hekimleri Derneği'nin (UHDER) organizasyonuyla Etiyopya'da bulunan Türk doktorlar sağlık taramalarına başladı.

İBRAHİM VARLIK'ın Haberi

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ve Ümit Hekimleri Derneği'nin (UHDER) organizasyonuyla Etiyopya'da bulunan Türk doktorlar sağlık taramalarına başladı. Toplam 37 doktordan oluşan Türk hekimler iki gruba ayrılarak Şaşamani ve Ambo bölgelerine ulaştı. Doktorlar buralarda belirlenen hastanelerde sağlık taramaları gerçekleştirdi.
Doktorlar ilk günlerinde daha çok hastaneler hakkında ve bölgede ne tür hastalıklar bulunduğuna dair incelemeler yaptı. Şaşamani'deki kadın doğum uzmanları ve diş hekimleri, bazı medikal operasyonlar gerçekleştirdi. Kadın doğum uzmanları ilk günlerinde Etiyopyalı bir kadının sezaryenle doğumunu gerçekleştirdi. Diş hekimleri de bazı hastaların dişlerini çekti.


HASTANE MÜDÜRÜ "1 DOKTOR 5 ÖĞRENCİYLE GELSİN" ÇAĞRISI YAPTI

Aralarında kadın doğum uzmanı, diş hekimi, göz doktoru, psikiyatrisi, iç hastalıklar doktoru gibi uzmanların bulunduğu grup, Şaşamani Devlet Hastanesi'ne geldi. Doktorları burada hastanenin Genel Müdürü Hedeto Hasena karşıladı.

Doktorlarla kısa bir süre sohbet eden Hasena, Türk doktorları hastanelerinde görmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Etiyopyalı ve Türk doktorlarla bir grup kurularak işbirliği içerisinde 3 -4 günde birçok hastayı tedavi edebileceklerini dile getiren genel müdür, ellerinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ardından Şaşamani bölgesi ve hastane hakkında doktorlara bilgi veren Hedeto Hasena, bölgedeki tek devlet hastanesinin burası olduğunu söyledi. Hastanede toplam 15 doktor bulunduğunu belirten Hasena, günde ortalama 350 hastayı tedavi edebildiklerini kaydetti. Hasena, hastanenin yatak kapasitesinin ise 165 olduğunu aktardı.

Başka ülkelerden doktorların yardım için ülkelerine gelmelerinin, iki tarafa da faydası olduğunu söyleyen müdür, özellikle gelişmiş ülkelerden gelen doktorların daha önce hiç karşılaşmadıkları ve belki de hiç karşılaşmayacakları hastalıkları burada tanıma fırsatı bulduklarını dile getirdi. Hasena, diğer yandan da kendi halklarının tedavi görmüş olduklarını dile getirdi. Hastane genel müdürü bu yüzden Türk doktorlarına bir dahaki gelişlerinde tıp öğrencilerini de getirmelerini tavsiye etti. Hedeto Hasena, "Bir doktorla birlikte beş öğrenci gelirse karşılıklı verim daha fazla olur." ifadelerini kullandı.

Bölgede etkin bir sağlık sigortası sisteminin bulunmadığının altını çizen Şaşamani Hastanesi Genel Müdürü, bölge yönetimi tarafından fakir kişilerin isimlerinin tespit edildiğini kendilerinin de bu kişileri ücretsiz tedavi ettiklerini dile getirdi. Hasena, hastalara ilaçları da kendilerinin verdiklerini ekledi. Ardından doktorlar branşlarına göre ayrılarak sağlık taramalarına başladı.


ETİYOPYALI BEBEK, GÖZLERİNİ DÜNYAYA TÜRK DOKTORLARIN ELİNDE AÇTI

Türk doktorlar arasında bulunan kadın doğum uzmanları, sağlık taramasındaki ilk günlerinde bir bebeğin doğumuna yardım etti. Kadın doğum uzmanı Esra Kırsever ve kadın doğum asistanı Rahime Bekar, Etiyopyalı bir anneye sezaryenle doğum yaptırdı. Esra Kırsever, doğum ünitesini ilk inceledikleri sırada bir kadının doğumuna bir saatten az kaldığını; ancak daha sonra bu kadının hâlâ doğum yapmamış olduğunu gördüklerini aktardı. Doktor Esra Kırsever, "Bebek, bizim 'alın geliş' dediğimiz pozisyondaydı ve normal doğum imkansızdı. Bu yüzden sezaryen olması gerekiyordu. Biz de anneyi operasyona alarak bebeği dünyaya getirdik." dedi. Kırsever operasyonun yaklaşık 20 dakika sürdüğünü kaydetti.


"DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN İNSANIN İNSAN ANNENİN ANNE OLDUĞUNU GÖRDÜM"

Doğuma yardımcı olan kadın doğum asistanı Rahime Bekar, hislerini "Çok ilginç bir deneyimdi. Böyle bir doğuma yardımcı olduğum için çok heyecanlı ve mutluyum." diye açıkladı. İlk kez böyle bir deneyim yaşadığını ifade eden Bekar, "Anneyi en sonunda yatağında bebeği ile birlikte görünce daha da mutlu olduk." diye konuştu. Farklı bir ortamda ameliyat yaptıklarını ve bunun kendileri için farklı bir deneyim olduğunu söyleyen Bekar, şöyle devam etti: "Ülkedeki imkanlar çok kısıtlı. Türk hekimleri olarak en azından tecrübelerimizi buradaki doktorlara aktarabiliriz. Burada dünyanın neresinde olursa olsun; hangi etnik, din ve kültürden olursa olsun, insanın yine insan olduğunu gördüm. Doğum yapan, acı çeken her kadının anne olduğunu gördüm." Türk doktorlarının dünyaya getirdiği çocuğa Gemechu adı verildi.


TÜRKİYE'DE HİÇ GÖREMEYECEĞİMİZ HASTALIKLARI GÖRDÜK

Türk heyetinde yer alan Büyükçekmece Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kadir Göktürk de burada belki de Türkiye'de hiç karşılaşmayacakları hastalıkları gördüklerini dile getirdi. Dr.

Göktürk, Şaşamani hastanesinde yaptıkları incelemelerde yetişkin ve çocuk tetanosu ve 'cerebral sıtma' gibi hastalıklarla karşılaştıklarını dile getirdi. Göktürk, Türkiye'deki doktorların bu hastalıklarla karşılaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurguladı.


ADDİS ABABA'DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI DA SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇTİ

Türk doktorlar Şaşamani'ye gelmeden önce de başkent Addis Ababa'da yaşayan Türk vatandaşlarını sağlık taramasından geçirdi. Başkentteki Necaşi Etiyopya-Türk Okulu'nda sınıflarda kurulan geçici muayenehanelerde kentte bulunan yaklaşık 20 Türk ailesi ve okul öğrencilerinin yakınlarına sağlık taraması yapıldı. Doktorlara hastalarla iletişim konusunda ise Türk okulundaki öğrenciler yardım etti.