Üzerine televizyon düşebilir

Üzerine televizyon düşebilir

Okulların kapanması ile birlikte çocuklar zamanlarının büyük bir kısmını evde geçirmeye başladılar.

Ebeveynler evde vakit geçirmenin çocuklar için güvenli olduğunu düşünseler de, ağır yaralanmalar dâhil birçok kaza evlerde meydana gelebiliyor. Türkiye’de son 5 yılda 120 bin çocuğun evde meydana gelen kazalar nedeniyle yaralandığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Dr. Barış Mutluer, aileleri evde meydana gelebilecek kazalar ve yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri ile ilgili bilgilendiriyor.
 
TELEVİZYON DÜŞMESİNE DİKKAT

 
Çocukların büyük bir çoğunluğu büyüklerini taklit etme istediklerinden, devamlı hareket halinde olmalarından ve çevreyi keşfederek öğrenmeye çalıştıklarından bir takım kazalar ile karşılaşırlar. Bazıları ise dikkatsiz, ani bir hareket nedeniyle bir takım kazalar geçirirler. Çocuklarda en sık karşılaşılan ev kazaları; televizyon düşmesi, ilaç/ kimyasal madde zehirlenmesi, kaynar su dökülmesi, elektrik çarpması ve pencere/balkondan/merdivenden düşmelerdir.
 
CAM VE BALKON KAPILARI KAPALI TUTULMALI

Ev kazalarının önüne geçebilmek için bir takım basit önlemler alınabilir. Bunlar; cam ve balkon kapılarını daima kapalı tutmak, emniyet kilidi ile sabitlemek, televizyon gibi ağır ev aletlerini sabitlemek, ilaç ve genellikle ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırmak, elektrik prizlerini kapatmak, ocakta yemekleri arka gözlerde pişirilmek ve tava gibi kapların saplarını içeri dönük tutmak olarak sıralanabilir. Ayrıca çocukları bilinçlendirmek amacıyla ev kazaları ile ilgili uyarmak ve bilgi vermek de önemlidir.

EV KAZALARINDA İLK YARDIM
 
Birtakım ufak ev kazalarına çocuğa evde müdahale edilebilir. Ancak bunlar basit yanıklar ve kesikler gibi durumlar için geçerlidir. Kanamalar, ciddi yanıklar ve elektrik çarpması gibi durumlarda mutlaka profesyonel yardım alınmalı ve ambulans çağrılmalıdır.
 
• YANIKLARDA
hiçbir şey sürmeyin, dokunmayın ve deriyi soymayın. Yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutun. Eğer daha ciddi bir yanık söz konusu ise havluya sarılı bir buzu çocuğun yanık bölgesinde tutun ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
 
• KESİKLERDE yaranın üzerine temiz bir bez örtüp avucunuzun içi ile en az 5 dakika basınç uygulayın. Yarayı antiseptik solüsyonla veya temiz su ile yıkayın. Yara temizliğinde veya kapatmasında pamuk kullanmayın. Yoğun bir kanama durumunda ise kesik olan yerine basınç uygulayarak sağlık kuruluşuna gidin. Kesik olan bölgeye dikiş atılması gerekebilir.
 
• ELEKTRİK ÇARPMASINDA önce elektriği sigortadan kesin. Kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak çocuğu kenara çekin ve hemen ambulans çağırın.
 
• KİMYASAL ZEHİRLENMELERİNDE
çocuğu kusturmaya çalışmayın. Kusturma esnasında zehirli maddeler çocuğun boğazından geçerek akciğerlere dolması ile çocuğa yeniden zarar verebilir. Tedavi için çocuğu en yakın sağlık kuruluşuna götürün.
 
• Aynı zamanda merdivenden,  balkondan ve pencereden DÜŞME, üzerine televizyon gibi büyük bir cismin düşmesi gibi durumlarda da vakit kaybetmeden ambulans çağırarak destek alın.

Hürriyet