Vücut ısısını pil olarak kullanan giyilebilir cihaz geliştirildi
Bu yeni cihaz ciltle onu çevreleyen hava arasındaki sıcaklık farkından yararlanan termoelektrik jeneratörleri kullanıyor.
Vücudumuz, bizi hayatta tutan kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlamak için yaklaşık 37 derecelik sabit bir sıcaklık oluşturuyor. Ancak bu verimli bir prosedür değil çünkü ürettiğimiz ısının çoğu iki metrekareyi bulan cildimizde kayboluyor.
Bu yeni cihaz ise ciltle onu çevreleyen hava arasındaki sıcaklık farkından yararlanan termoelektrik jeneratörleri kullanıyor. Bu da ısı enerjisini elektriğe dönüştürüyor.
ABD'deki Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından oluşturulan bu teknoloji, cilde değen esnek bir malzemeden yapılıyor ve yüzük veya bilezik olarak takılabiliyor.
Kendi kendini onarabiliyor
Ayrıca kendi kendini tamir etme özelliği sayesinde hareket edildiğinde gerekli şekli alıyor. Eğer yırtılırsa yeniden birleştirilebiliyor ve dakikalar içerisinde onarımı mümkün oluyor.
Şu anda bu giyilebilir cihaz cildin her santimetrekaresi için yaklaşık 1 volt elektrik üretebiliyor. Bu, çoğu pilin sağladığından daha az bir enerji olmasına rağmen, bir saate veya adım sayar gibi cihazlara güç vermek için yeterli.
Üniversitede bu proje için görev alan Jianliang Xiao, yeni teknolojinin giyilebilir elektroniklerin geleceği için kilometre taşı niteliğinde olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:
"Bir pili her kullandığınızda aynı zamanda o pilin ömrünü kısaltıyorsunuz ve sonunda mutlaka değiştirmeniz gerekiyor. Termoelektrik cihazın en güzel yanı, onu takabilmek ve pile gereksinim duymadan sürekli güç sağlayabilmesi."
Kendi kendini soğutuyor
Açık hava etkinlikleri sırasında, cihazın vücut ısısını toplamayan soğuk tarafı da güneş radyasyonunu yansıtarak daha verimli çalışmasını sağlayan "ışınımlı hava soğutması" adı verilen bir sistem kullanıyor.
Bu süreç, ısının atmosfere belirli bir ışık dalga boyu olarak yansıyarak kaçmasına izin vererek nesneyi soğutuyor.
Projeyi gerçekleştiren uzmanlar kullanılan materyalin aynı zamanda geri dönüştürülebilir olduğunu, ucuz ve çevreci olduğunu kaydediyor.
Vücut ısısından enerji elde edecek giysi ve takı teknolojisinin 10 yıl içerisinde yüksek enerji sağlayabilecek seviyeye ulaşacağı öngörülüyor.
eıronews
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.