Yeni kuşak, internetsiz bir dünyayı hayal edemiyor

Yeni kuşak, internetsiz bir dünyayı hayal edemiyor

Disney'in İngiltere, Polonya, Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya'da 8-14 yaş arasındaki 3 bini aşkın çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, yeni nesil internetin olmadığı bir dünyayı dahi hayal edemiyor.

 Bu kuşak, dijital eğlencenin, cep telefonlarının, ya da sosyal medya kanallarının olmadığı bir dünyayı hiç tanımadı.

Disney'in, Disney XD için Avrupa genelinde yaptığı araştırmaya göre, internetsiz bir dünyayı bilmeyen ve 'XD Kuşağı' -X Kuşağının Dijital Çocukları" denilen bu kuşağın, güçlü aile değerleri var. Anne babalarının görünürdeki şöhret merakına rağmen, ayağı yere basan işler hedeflemektedirler. Her şeyden çok veteriner ve öğretmen olmayı isterler. Başkaları için değil, kendileri için çalışmayı düşünürler. XD'ler temelde elde avuçta ne varsa harcamak yerine tasarruf ederler. XD'lerin önceki kuşaklara oranla sosyal bilinci daha fazladır, tavır ve davranış olarak son derece eko-bilinçli şekilde önümüzdeki on yılın gündemini belirlemektedirler. Bu iki trend XD'lerin 21. YY'da yetişkinleri etkileyen pek çok sosyal, kültürel ve ekonomik etkeni anlayıp benimsediklerini göstermektedir. Dijital açıdan zengin bir ortamda büyüyen bu kuşak, dijital olguyu doğal kabul ediyorlar.

-INTERNET KENDİLERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ-

Bu kuşak, teknoloji karşısında çok rahatlar ve 95'i internet ile bilgisayarların kendileri için önemli olduğunu düşünüyor. Hemen hemen yarısı, bu temel araçların olmadığı bir dünyayı hayal bile edemiyor. Yeni kuşaklararası uçurum konusunda, XD'ler dijital yaşama geçmiş X Kuşağı ebeveynlerinden daha fazla dijital bilinç sahibi olduklarının farkındalar. Bu durum ergenlik yaşlarında daha da artıyor. XD'lerin üçte birinden biraz fazlası yeni şeyleri anne babalarından daha hızlı öğrendiklerini düşünmektedir. Yüzde 26'sı ebeveynlerinden daha yaratıcı olduklarını düşünüyorlar. 8-10 yaş arası çocukların yüzde 18'i, 11-12 yaşındakilerin yüzde 35'i ve 13-14 yaşındakilerin yüzde 44'ü iPod gibi elektronik aletleri anne babalarından daha fazla kullanıyor, yüzde 33'ü anne babalarından daha fazla aracı aynı anda kullanabilmektedir. Bu kuşak, 8-14 yaşından itibaren sosyal medyayı gitgide yaşa tarzlarının bir parçası olarak kullanıyor. 8-10 yaşındakilerin yalnızca yüzde 26'sı çevrimiçi arkadaşlarıyla chat yaparken, 13-14 yaş XD'lerde bu oran yüzde 76. Ancak, bu durum yüz yüze görüşmeyi ve sosyal etkileşimin yerini almak yerine, güçlendiriyor. Arkadaşlarla görüşmede 'şahsen' veya telefonla organize etmek hâlâ tercih ediliyor. XD'ler çevrimiçi yeni arkadaşlar edinmek yerine var olan arkadaşlarıyla konuşmaya daha heveslidirler. XD kuşağının yüzde 53'ü, internetin okul dışında da arkadaşlarıyla görüşmelerine yardımcı olarak yaşamlarını geliştirdiğini düşünürken, yüzde 44'ü internetin arkadaşlarıyla ilişkiyi sürdürmelerini kolaylaştırdığını, yüzde 24'ü internetin yeni arkadaşlar edinmelerine yardımcı olduğunu söylüyorlar.

-YENİ KUŞAK KENDİ İŞİNİN PATRONU OLMAK İSTİYOR-

XD kuşağı, büyüdüklerinde birinin yanında çalışmak yerine, kendileri için çalışmayı tercih ediyorlar. Sağlam finansal alışkanlıkları edinen bu kuşağın yüzde 70'i, harçlıklarını harcamak yerine biriktirmeyi tercih ediyor. XD'ler veterinerlik, öğretmenlik, doktorluk veya polislik gibi mesleklere yöneliyorlar. XD'lere en çok ailelerini beğeniyor. Bu beğenide annelerin oranı yüzde 43, babaların oranı yüzde 30. Erkek çocuklar, anne ve babalarını eşit ölçüde en sevdikleri sporcudan çok severken, kızlar açıkça herkesten çok annelerine hayranlık duyuyorlar.Bunun nedeni XD'lerin annelerini her şeyi bilen ve onlara bakan akıllı, iyi bir insan olarak görmeleri. İngiliz XD'lerin yüzde 59'u internetin ve bilgisayarların olmadığı bir yaşamı düşünemezken, yüzde 72'si ebeveynlerinin bilgisayarları ve teknolojiyi gerçekten iyi bildiğini ve onlara öğretebileceğini kabul ediyor, İnternet, ev ödevleri için bilgi toplama yüzde 80, daha fazla oyun seçeneğinde yüzde 61, dünyayı tanımalarına ise yüzde 58 yardımcı olarak düşünülüyor.
Zaman