Akil insanlar, Said Nursi'de çözüm önerisini bulur

Akil insanlar, Said Nursi'de çözüm önerisini bulur

Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu öncesi kurum temsilcileri basın toplantısı düzenledi

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALE HABER-MARDİN

Bugün başlayacak olan Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu öncesi kurum temsilcileri basın toplantısı düzenledi. 

AKİL İNSANLARIN DAYANAKLARI SAİD NURSİ OLMALI

Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü Prof. Serdar Bedii Omay, geçen yıl yapılan Münazarat Sempozyumu'ndan çok müsbet geri bildirimler aldıklarını hatırlattı. Bediüzzaman Hazretlerinin benzer bir eseri Hutbe-i Şamiye üzerine de sempozyum düzenlediklerini ifade eden Omay, "Geçen yıl Üstad Bediüzzaman'ın şifa içeren önerilerini konuşmuştuk. Bu yıl da ortadoğu ve tüm İslam dünyasını içine alan islam birliği ve küresel barış konulu çalışmaları değerlendireceğiz. İnşallah ülkemize ve insanlığa hayırlar getirecek. Üniversitemiz bu tür faaliyetlerine devam edecek. Risale Akademi ile beraber çalışmaktan mutluyum. Sempozyuma 6 rektörümüz daha katılacak. Akil insanların en önemli dayanaklarından biri Said Nursi'dir. Ülkemizdeki umut havasından çok mutluyum. Hayra yol açar inşallah" dedi.

SEMPOZYUM SURİYELİ KARDEŞLERİMİZE UMUT KAPISI OLSUN

Akademik Araştırmalar Vakfı Başkan Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, 4 panel, 8 tebliğ oturumunun yapılacağını, Türkiye'den 26, İngiltere, Amerika, Mısır, Hindistan, Nijerya, Azerbaycan, Irak, Singapur, Cezayir, Suriye'den 17 bilim adamının katılacağını açıkladı. Aksoy, "Sempozyumda Ortadoğu, Müslümanlar, medeniyet, İslam dünyası, barış, iman, inanç, insan perspektifi gibi konular konuşulacak. Hubte-i Şamiye gibi sosyo-politik bir eserin uygulanabilirliği ortaya konacak. İnşallah Suriye'deki kardeşlerimize ümit kapısı olur. Bu çalışmalar ilmi duadır. Bu da ilmi dua hükmüne geçer, Suriye'deki kardeşlerimizin sıkıntılarına çare olur" dedi.

HUTBE-İ ŞAMİYE MANİFESTODUR

Risale Akademi Kurucu üyesi Dr. İsmail Benek, geçen yıl yapılan Münazarat sempozyumunda sunulan tebliğlerin kitap haline getirildiğini söyledi. Benek, "Çağın akla ihtiyaç var. Bu akıl da Said Nursi'dir. Said Nursi en çok kopyalanan ve ismi zikredilmeyen bir isim. Türkiye ve akil adamlar Said Nursi'nin çözüm önerilerini okumalı. Hutbe-i Şamiye'de manifestodur. Bediüzzaman İslam dünyasının 6 hastalığından ve 6 çözüm önerisini anlatıyor. Bediüzzaman Suruç'tan başlayıp Hakkari sınırındaki Beytüşşebap aşiretine kadar 155 soru ile problemleri teşhis edip tedavilerini ortaya koymuş" şeklinde konuştu.

İSLAM DÜNYASININ YARALARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, Bediüzzaman Hazretlerinin 1907 yılında İstanbul'da umduğunu bulamadığını ve ardından Şam'a gittiğini hatırlattı. Kaya, "Şam'a gidip alimlerle görüşlerini paylaşıyor. Şam'daki hutbesi İslam dünyasının yaralarına çözüm arayışıdır. Bu yaralar bugün de devam ediyor. Hutbe-i Şamiye'deki çözümlerin yeniden gündeme getirmek istiyoruz" dedi.

SAİD NURSİ 100 YIL ÖNCE KENDİSİNİ GÖREVLENDİRDİ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de sempozyuma katılmaktan ve destek olmaktan mutlu olduğunu belirtti. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akil insanlar gündemde. Bu sempozyum bir yıl önce belirlendi. Üniversite toplumun, siyasetin önünde. Bu sevindirici bir durum. Siyasal akıl tek başına çözseydi çözebilirdi. İnsanların umutlandığını gördüm. Sempozyumun Türkiye ve bölgedeki tartışmalara umut olacağını temenni ediyorum. Keşke diğer 169 üniversite de benzer çalışmalar yapsa. Başbakan akil insanları görevlendirdi. Hepimizin akil insanlara yardımcı olması lazım. Bundan başka seçeneğimiz yok. Said Nursi 100 yıl önce Urfa, Mardin, Kilis ve başka bölgeleri gezip Şam'a gitti. Kendi kendini görevlendiriyor. Dolayısıyla biz niye akil insanlar arasında yokuz diye düşünmeye gerek yok. Hepimiz kendimizi bu anlamda görevlendirebiliriz."