Bediüzzaman, şeytan oyununu açığa çıkardı
Yeni Akit yazarı Latif Erdoğan
Risale Haber-Haber Merkezi
Yeni Akit yazarı Latif Erdoğan, Bediüzzaman Hazretlerinin, toplum hayatını bozan, ifsat eden bir şeytan oyununu açığa çıkardığını söyledi.
Bediüzzaman Hazretlerinin, Felsefe şakirdi ile Kur’an şakirdini mukayese ettiği çok önemli yazısının bir paragrafında, “Felsefenin şakirdi, kendi nefsi için kardeşinden kaçar, onun aleyhinde dava açar. Kuran’ın şakirdi ise, semavat ve arzdaki umum salih ibadı (yerdeki ve göklerdeki Allah’ın bütün kullarını) kendine kardeş telakki ederek, gayet samimi bir surette onlara dua eder. Ve saadetleriyle mesud olur. Ve ruhunda şedit bir alakayı onlara karşı hisseder ki, duasında: “Allah’ım, erkek ve kadın bütün müminleri bağışla, affet” der." dediğini hatırlatan Erdoğan, yerdeki ve gökteki bütün salih kulları kardeş kabul etmenin, onlara her daim samimi bir kalple dua etmenin, Kur’an öğretilerine gönülden iman etmiş Kur’an öğrencilerinin özellikleri olduğunu söyledi.
"Büyük Üstad" dediği Bediüzzaman Hazretlerinin, toplum hayatını bozan, ifsat eden bir şeytan oyununun en mükemmel analizini yaptığı yerde bu oyunu açığa çıkarırken, “Bir mü’minin bir tek seyyiesi ile bütün hasenatını örter” buyurduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu şeytani oyundan kurtulmanın çarelerini söylediğini aktardı: “Halbuki, Cenab-ı Hak, Haşir’de adalet-i mutlaka ile mizan-ı ekberinde amal-i mükellefini tarttığı zaman, hasenatı seyyiatına galibiyeti, mağlubiyeti noktasında hükmeyler. Hem seyyiatın esbabı çok, vücutları kolay olduğundan, bazen bir tek hasene ile çok seyyiatı örter. Demek bu dünyada, o adalet-i ilahi noktasında muamele gerektir. Eğer bir adamın iyilikleri fenalıklarına kemmiyeten veya keyfiyeten ziyade gelse, o adam muhabbete ve hürmete müstehaktır. Belki kıymettar bir tek hasene ile, çok seyyiatına nazar-ı afv ile bakmak lazımdır. Halbuki insan, fıtratındaki zulüm damarıyla, şeytanın telkiniyle, bir zatın yüz hasenatını bir seyyie yüzünden unutur, mümin kardeşine adavet eder, günahlara girer. Nasıl bir sinek kanadı göz önüne bırakılsa bir dağı setreder, göstermez. Öyle de, insan garaz damarıyla, sinek kanadı kadar bir seyyie ile dağ gibi hasenatı örter, unutur, mümin kardeşine adavet eder, insanların hayat-ı içtimaiyesinde bir fesat aleti olur.”(On Üçüncü Lema)
Erdoğan, Bediüzzaman’ın zamanaşımına meydan okuyan, her dönemde geçerli, yerli ve yeterli bu tespitlerini aktardıktan sonra, mü’minleri bütün değer ölçüleriyle birlikte savuran, toplumu fesada veren, boğuştuğumuz son fitne dalgaları ile ilgili ne söylense yersiz ve yetersiz olacağını dile getirdi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.