Bediüzzaman, statükonun sarsılmasına önayak oldu
Iğdır’da “Bende-i Şah-i Merdan Bediüzzaman’ın Hürriyet ve Adalet Yaklaşımı” konulu panel düzenlendi
Risale Haber-Haber Merkezi
Iğdır’da “Bende-i Şah-i Merdan Bediüzzaman’ın Hürriyet ve Adalet Yaklaşımı” konulu panel düzenlendi. Serhat İlim Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Iğdır İl Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan Araştırmacı Yazar Abdullah Şahin “Şah-i Merdan”ın “Kahramanların Şahı” anlamında Hz. Ali’nin bir lakabı olduğunu ve Bediüzzaman’ın da “Hz. Ali’nin askeri/hizmetkarı” anlamına gelen “Bende-i Şah-i Merdan” ifadesini mühür olarak kullandığı belirtti. Şahin, Al-i Beyt sevgisini esas alan Alevi-Şia anlayışının Caferi mezhebine mensup Azerilerin Kürtlerle beraber yaşadığı bir şehir olan Iğdır’da yapılan bu panelde Bediüzzaman’ın Hz. Ali’nin “bir evlad-ı manevisi” ve “adalet-i mahza/tam adalet” anlayışının bir takipçisi olan yönünün de paylaşıldığını söyledi.
Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Altun “Bediüzaman’a Göre İman ve Hürriyet İlişkisi” konulu sunumunda Bediüzzaman’ın çoğulculuğu esas alan iman eksenli hürriyet anlayışının her inanç, mezhep, kimlik ve dili hak objesi olarak gördüğünü ifade etti.
Muş Alparslan Üniversitesi Öğr. Gör. Nevzat Eminoğlu “Bediüzzaman’ın Eserlerinde Kürtlerin Anadilde Eğitim Talepleri ve Dil Hakları” konulu sunumunda Bediüzzaman’ın Kürtlerin özgürlüğü ve birliği için çok önemli çalışmalar yaptığını ama birçok kişinin ve özellikle Kürtlerin bunlardan haberdar olmadığını ve bazı kesimlerin de bilerek Bediüzzaman’ın bu yöndeki çalışmalarını gizlemeye çalıştığını açıkladı. Son yıllarda Osmanlı arşivlerinde çıkan ve Bediüzzaman’ın çıkarma teşebbüsünde bulunduğu “Marifet Ve İttihad-i Ekrad/Eğitim ve Kürt Birliği” adlı gazetesi projesine değinen Eminoğlu, “yüz küsur yıl önce Medresetü’z- Zehra gibi Kürtçe, Türkçe ve Arapça eğitim yapacak bir üniversite projesi sunan Bediüzzaman’ın Türkiye Kürtleri içinde Kürtçe Anadilde Eğitim istediği için hapse ve tımarhaneye giren ilk kişi olduğunu” söyledi.
Ankara Barosu Avukatlarından Emrullah Beytar ise “Bediüzzaman’ın Adalet Anlayışı” konulu sunumunda Bediüzzaman’ın şiddeti reddeden ama bilgi asrının silahları olan yazı ve hikmet yollarını kullanarak, kolektif cemaat çalışma anlayışı ile müthiş bir sivil itaatsizlik örneği sergileyip Türkiye’de askeri vesayete dayalı statükonun sarsılmasına önayak olduğunu dile getirdi.
Sunumların ardından panelistler soruları cevaplandırdı. Ardından Serhat İlim Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nin SODES kapsamında şehir merkezinde yaptırdığı Türkçe, Kürtçe ve diğer dillerde 4000 kitabın bulunduğu kütüphanenin açılış törenine geçildi.