Niyazi BEKİ
Bir ateistin iddialarına cevaplar-5
Altıncı İddia: "Yaratıcı olduğu iddia edilen karakterler, sıradan insani arzulara sahip. Tüm bu "yaratıcılar", kendilerini üreten insanların sıradan isteklerine sahip:
• düşman toplumları alt etmek ve onlardan öç almak,
• inananları itaatkar hale getirmek,
• değerli toprakları ele geçirmek,
• bazı ticari malları değerli hale getirmek,
• kadınları erkeklerin hizmetine sunmak, vs.
Gerçek bir yaratıcının egoist, obsesif, seksist tavırlar içinde olmaması beklenmez mi?
Cevabımız:
Allah insanları imtihana tabi tutmuştur. İmtihana tabi tuttuğu insanları kendi isim ve sıfatlarına mazhar etmiştir. Bununla insanlar Allah'ı daha yakından tanıyacak, neden hoşlanmadığını, nelerden hoşlandığını, onun da razı olduğu şeyler, kızdığı şeylerin olduğunu daha iyi bilirler. Bunun ilmi ifadesi "vahid-i kıyasi"dir. Yani Allah insanlarda kendi sıfatlarının bazı yansımalarını göstermek suretiyle onların kendisini daha yakından tanımalarını sağlamıştır. Örneğin, insanlarda ilim, hikmet, merhamet gibi duyguların Allah'da da var olduğunu kolaylıkla öğrenebilirler. Keza, canileri, hırsızları, yalancıları sevmemek duygusuyla Allah'ın da bunları sevmediğini bilir ve ona göre bir hayat çizgisini takip eser.
-Bununla beraber, insanlar Allah'ın sonsuz ve sınırsız olan mutlak sıfatlarını idrak edemez. Fakat sınırlı olan kendi sıfatlarıyla onları idrak edebilir. Örneğin: sınırlı çaptaki ilmi, kudretiyle Allah'ın sonsuz ilim ve kudretini kavramaya çalışır. Bu konu için pek çok misal verilebilir. Ancak konunun anlaşıldığını düşünüyoruz. Demek ki, kelam-i kibarda denildiği gibi geçekten "her şey bir şeydir, hatta kuşun tersi de bir şeydir, fakat cehalet hiçbir şeydir."
-Buradaki soruda sıralanan maddelerin hepsi yalan ve iftiradır. İslam en büyük insanlıktır. Sonsuz adalet sahibi olduğu şu harika evrenin gidişatından bellidir. Çünkü, adalet her şeyi yerli yerince dengeli bir şekilde yerleştirmek ve değerlendirmektir. Son bilimsel araştırmaların da gösterdiği gibi, kâinatın her tarafında harika dengeler sistemi vardır. Hiç bir şeye muhtaç olmamakla beraber, sonsuz adalet sahibi olduğu gözle görülen Allah'ın haksızlık yaptığını söylemek için fanatik bir ateist olmak lazımdır. "Sizi Mescid-i Haramın ziyaretinden alıkoydukları için bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. İyilik ve takvâda yardımlaşın; günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın cezası pek çetindir" (Maide, 5/2) mealindeki ayet ve benzeri ayetlerde İslam'ın adalet ölçüsü fiilen gösterilmişken, bu hezeyanları seslendirmek bilimsel hayasızlıktır.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.