Brezilya Sao Poulo’da Said Nursi ve Risale-i Nur konuşuldu
Brezilya Sao Paulo Üniversitesi'nde uluslararası akademisyenler Said Nursi ve Risale NUr yaklaşımı ile “insanlık onuru” konusunu ele aldı.
Hakan Gülerce’nin haberi
RİSALEHABER – Sao Paulo
Brezilya'nın en büyük ve en prestijli üniversitesi olan Sao Paulo Üniversitesi (USP) Risale-i Nur'a kapılarını açtı. 4-5 Kasım 2015 tarihlerinde USP ve İİKV tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve "Dini ve Toplumsal Düşüncede İnsanlık Onuru: Risale-i Nur Yaklaşımı" konulu konferansa Türkiye, Irak, Brezilya, Kolombiya ve Suudi Arabistan'dan akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.
İnsan ve özellikle insanlık onurunun tartışıldığı konferansın açılışında Üniversite yüksek lisans ve doktora programı Direktörü Prof. Dr. Sonia Pasian, misafirlere bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında konferansın Brezilya'da ilk kendi üniversitelerinde gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu ve İsam'ın Risale-i Nur yolu ile Brezilya'da anlaşılması için bu konferansın önemli bir adım olduğunu vurguladı. Katılımcılara ve özellikle binlerce kilometreden gelen misafirlere teşekkürlerini arz eden Prof. Pasian, bu konferansın Latin Amerika'da devamının getirilmesi gerektiğini belirtti. Açılışta İngilizce ve Portekizce dillerinde Bediüzzaman belgeseli de izlendi.
Ardından Türkiye heyeti adına söz alan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Risale-i Nur'un önemi, metodu ve insana bakışı üzerine bir açılış tebliği sundu. Tebliğinde nebevi gelenekten örnekler veren Açıkgenç, Risale-i Nur'un herşeyden önce insana vurgu yaptığını ve insanı her zaman el üstünde tuttuğunu belirtti. Daha sonra, Mekke'den konferansa katılan, Dr. Seyyid Nebül Baz, konuşmasında, Bediüzzamanın Uhuvvet Risalesini'nin insana bakan yönünü ele aldı ve konferansa katılanları ve bütün Brezilyalıları Mekke-i Mükerreme de görmeyi arzu ettiğini belirterek, herkesi ülkesine davet etti.
Konferansın organizatörlüğünü ve açılış programının moderatörlüğünü yapan USP Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Francirosy Campos Barbosa, katılımcılara tekrar teşekkür ederek konferans hakkında teknik bilgiler verdi.
Daha sonra konferansın bilimsel oturumlarına geçildi. Konferansta özellikle master ve doktora öğrencilerinin katılımı dikkat çekti. Öğrenciler aylar boyunca Risale-i Nur ve çeşitli kaynakları okuyarak hazırladıkları tebliğlerle, Türkiye'den gelen akademisyenlerin de büyük takdirini topladılar.
Üniversite resmi kanalı olan TV USP ve üniversite resmi web sitesinde canlı olarak yayınlanan ve yüzlerce kişinin izlediği konferansta Potekizce-İngilizce-Arapça simultane tercüme ile tebliğler şu başlıklar altında sunuldu :
Isabel MUÑOZ-FORERO, “Said Nursi ve Ahlak Felsefesi"
Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “Din ve Sosyal Düşüncede İnsan Onuru; Risale-i Nur Perspektifi, Felsefik Bir Analiz"
Prof. Dr. Francirosy Campos Barbosa, “Said Nursi ve Kadın”
Sheik Jihad Hammadeh “Said Nursi’nin İslam düşüncesindeki önemi”
Flavia Andrea Pasqualin, “Said Nursi'de Ene/Benlik Kavramı"
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Hayatın anlamı ve Said Nursi"
İhsan Kasım Salihi, “Kültürel ve bilimsel değişimler: Said Nursi Perspektifinden”
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Hayatın anlamı ve Said Nursi"
İhsan Kasım Salihi, IFSC, Turkey, “Kültürel ve bilimsel değişimler: Said Nursi Perspektifinden”
Prof. Dr. Yunus Çengel, “Said Nursiye göre insanlığın İlahi özelliklere Bakışı”
Luana BAUMANN, “İnsan olmak: Said Nursi’nin sözleri ve Antropoloji Teorileri”
Konferansın kapanış oturumunda ise, gelecekteki Nursi çalışmalarına yönelik dilek ve temenniler dile getirilmesinin ardından Amerika Kıtasının tamamına hitap eden ve özellikle Latin Amerikalı akademisyenlerin katılacağı uluslararası "insan odaklı" Risale-i Nur konferanslarında Sao Paulo Üniversitesi ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı iş birliği yapma kararını aldılar. Ayrıca Üniversite'de doktora ve master öğrencilerinin Nursi Çalışmaları konusunda teşvik edilerek iş birliği yapılmasına karar verildi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.