İsmail BERK
C Cemaati büyüyor
Dijital Kuşak İş başında-3
Dijital çağı okuyanlar düşünmeye ve kendini sorgulamaya başladılar. Çünkü yeni çağın felaketi de/saadeti de aynı altyapıyı kullanacak.
Geleceğin farkında olan siber mücadeleyi daha rahat verebilir.
Hikmet, fazilet, meşru hayat ve örnek tutumlar azaldıkça, dijital kuşak söz dinlemekten ve telkin almaktan uzaklaşmaktadır. Adeta söze karnı tok. Bir şekilde duymaz oluyor, duyarsızlığa sürükleniyor ve yeni dramlara davetiye çıkarıyor.
Gençler için x, y kuşaklarından bahsedilirdi. Artık dijital kuşak da var. Bunu da C kuşağı olarak tanımlıyorlar. Tüketici, bağlantılı, içerikli/siz, bilgisayarlı, iletişim halinde olan ve sürekli bir şeyler tıklayan aktif bir yeni kuşak var.
Kreşlerde büyümüş, dadı veya büyük anne desteğinde yetişmiş bir kuşak. Anne-çocuk ilişkisi daha mekanik, çünkü anne-baba çalışmaktadır. Endüstriyel dönemlerin çocukları bunlar. Çocuklar, çoklu davranış ve eğitim sistemi içinde bocalayıp/etkilenip yetişiyorlar. Kültür çatışmaları içerisinde okul-aile-çevre-bilişim aralığında algıladıkları ile yaşadıkları çelişkiler ise başlı başına duyguları ve düşünme sistemini ikilemlere boğmaktadır. Bu durumda itiraz ettiklerinde veya kabullendiklerinde ikisinde de denge riski oluşmaktadır.
Anne-baba, eskisi gibi zaman açısından müsait değil, gençler ise ev ortamında bile hiç müsait değil. Çünkü odaları ya da bir sehpa veya masaları var, ya da bilgisayar varsa yeterli oluyor. Buna bile gerek kalmadı. Şimdi mobil sistemle “elinde avucunda ne varsa” sözünün anlam değiştirdiği bir dönem içinde sürekli iletişim ağlarında aktive oluyor. Derin ve dip bir çağlayan oluşuyor. İç kanallar birbirini tetikliyor. Etki/tepki fazlalaşıyor. İş yeri bile aile gibi neredeyse dış ortam oluyor. Çünkü ayrı bir yönetim, karar ve etkileşim ağı içinde farklılaşıyor, dönemsel travmalara maruz kalıyor ve başarı yakaladığında ise kontrolsüz bir güç hevesine kapılıyor.
Elde avuçta bir cep telefonu yetiyor. Kulakları tıkamaya gerek yok, zaten kulaklık takılı.
Dijital kuşak, C kuşağı aynı zamanda. Araştırma şirketi Nielsen şu anda 18-34 yaşları arasında olan kitleyi ‘C’ Kuşağı olarak tanımlıyor. Bazı kaynaklar ise yaş üst sınırını 20-22’lere kadar indiriyorlar.
Booz&Company tarafından yayınlanan bir makalede önümüzdeki on yıla yeni bir kuşak olan C kuşağı damga vuracak. 1990 yılından sonra doğan bu dijital kuşak üniversiteye girecek, iş hayatına atılacak ve en önemlisi dünyayı dönüştürecek. Bunu bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak gerçekleştirecekler. (Booz & Company, The Rise of Generation C Implications for the World of 2020, 2).
Dijital dünyanın en önemli düşünürlerinden Brian Solis, bir fütürist, sosyolog ve aynı zamanda dijital çağ analisti. “C Kuşağı” diye tanımladığı sosyal medya kullanıcısının bilginin hem tüketicisi hem de üreticisi olduğunu söylüyor. Şirketlere “Sosyal medyaya uyum sağlamak zorunda olduğunuzu öğrenin artık! Yeni rehberiniz ise C kuşağı” diye sesleniyor. (Brian, Solis, Hedefiniz C Kuşağı Olmalı, Turkishtime, 18.05.2012).
Aslında C kuşağına “yeni cemaat kuşağı” da diyebilirsiniz. Yeni cemaat türleri bunlar. Dijital bütünlükleri olan ve olmayan, öbek öbek veya yaygın ve çeşitlilik içinde birbirleriyle hem beraber oluyorlar hem de ayrı ayrı kalıyorlar.
Yeni cemaatleşme/toplumsallaşma türü olan C kuşağı ya da C cemaati, iletişimde özgür ve seri düşünüyor. İletişim/münasebet biçimi tamamen yatay. Üstünlük vasfı oluşmuyor, herkes ekrandaki bilgi ve görüşleri ile biliniyor. Mecburi beraberlik ve birbirine katlanma zorluğu veya sabır tüketecek katlanma sendromları söz konusu değil.
C türü bir cemaatleşme, çağın yeni ve yatay yapılanma dönemidir. Bilgilenme, müzakere, farklılıklara saygı, birbirini anlama ve tanışıp bilişmek amaçlı verimli kullanıldığı takdirde fevkalade yararlanılabilir. Çok iyi fikirleri harmanlayabilir. Sonra her fert bizzat bir değer olmaktadır. Seri sıra oligarşik bir yapı veya dikey bir etkileme/telkin/propagandadan ziyade paylaşmaya dayalı naif bir mütalaa imkanı verebilir. Müspet cepheden yapılabilecek olan budur.
İnsanların tepki biçimleri, itham etmeleri, hakaret ve küfür düzeyinde karalama yapmaları elbette işin menfiliğidir. Bunun için hem kanunu hem de toplum olgunluğu ve refah seviyesi ile yakalanacak bir seviyeye ihtiyaç vardır. Propagandist reaksiyonlar ile kırıcı, yalana dayalı duyum ve tarafgirlikler üzerinden konuşma/yazma gibi haller ise ahlaki zemini ve müzakere ahlakını elbette rencide etmektedir.
Artık C yapılanması olan gençliğin bu etkileşimini, serbest bir pazar, aynı zamanda engellenemez bir trafik ve geçiş hattı olarak görmek gerekir. Bunu iyiye, müspete çevirmenin fikri zeminini saygı ve farklılık içinde kabul etmek zorundayız.
C kuşağı böyle bir dönemin ürünüdür. İşte C cemaat üyelerinin internet diliyle C ile başlayan özellikleri:
Consumer/tüketici özellikleri çok belirgin. Duygu, düşünce ve enerjilerini tüketiyor.
Connected/bağlantı modundadırlar. Sürekli bir mesaj alma/verme halindedirler.
Content/içerik belirlemesi var veya konular çoğalabiliyor. Zengin bir müzakere veya çatışma menüsüne sahipler.
Communicating /iletişim kuran biri var. Gerçekte yalnız ama beyin ve etkileşim anlamında sanal bir cemaatin her an toplantısındadır.
Community/toplum odaklılar. Adı üzerinde sosyal alışkanlıkları, yaşananları, tepkileri ve yenilikleri medya diline serbest ve birey inisiyatifi yansıtıyorlar. Toplumsal refleks böylece çeşitleniyor.
Creativity/çok üretkendirler ve kendi içeriklerini kolaylıkla dağıtabiliyorlar. Yeni formüllere hızlı geçiş gösteriyorlar.
Computerized/bilgisayarlı bir bilgi destek gücü var. Siber silahlanma içerisindedirler. Kendilerini tükettikleri yerde üretiyorlar. İkmal güçleri yine dijital ortamda oluşuyor.
Clicking/tıklayan bir hareket var. Artık eskisi gibi Clic/klik değiller. Klik yapıyorlar. Birbirlerine bir şeyler gönderiyorlar. Çabalarının adı olmuş cilic/king. (Booz & Company, The Rise of Generation C Implications for the World of 2020)
Belki bu teknik bilgiler koridorunda ilerleken bile bir hayret ve gariplik yaşayabiliriz. Ama realite bu.
Şimdi çağın bu harika silahları üzerinden cihad etmenin ve müspet hareketle nasıl yol alacağımıza kafa yormanın zamanı.
Şimdi, “Computerized” olarak Cemal tecellisi bir cennet, nurani bir cemaat, sırren tenevveret bir meşveret, e-müzakere, “Harikalar asrındayız” müjdesine uygun olarak yeniden düşünelim.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.