Çocuğunuz arka koltukta gerçekten güvende mi?

Çocuğunuz arka koltukta gerçekten güvende mi?

Arabanızla seyahat ederken kullandığınız oto koltukları hakkında neler biliyorsunuz?

Yolculuk sırasında nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Oto koltuğunun oyuncak olmadığını söyleyen Mayo Clinic uzmanları, oto koltuğu kullanırken ya da yeni monte ettiğinizde dikkat etmeniz gereken konuları açıklıyor:

1. Geçmişini araştırmadan kullanılmış koltuk almayın: Çocuğunuz için kullanılmış oto koltuğu almaya düşünüyorsanız, kullanım klavuzu, üretim tarihi ve model numarasının olduğu etiketin olup olmadığına; ürünün geri çağırılıp çağırılmadığına; 6 yıldan fazla kullanılmamış olmasına; kırık, çatlak ya da kayıp parça olmamasına; herhangi bir kaza geçirmemiş olmasına çok dikkat edin.

2. Oto koltuğunu yanlış yere yerleştirme: Çocuğunuz için en güvenli yer hava yastıklarından uzak olan arabanın arka koltuğudur. Arka koltuğu olmayan araçlar, çocuklarla seyahat için iyi bir seçenek değildir. Ancak arabanızın arkasında tavan hava yastığı varsa, oto koltuğunu arka koltuğun ortasına yerleştirin.

3. Oto koltuğunu bebek yatağı olarak kullanmayın: Oto koltuğu, yolculuk süresince çocuğunuzu korumak için tasarlanmıştır. Evinizde bebeğinizin uyuması için yedek yatak olarak kullanmayın. Bu yıl yapılan bir çalışma, oto koltuğunda dik oturmanın yenidoğanın göğsünü bastırabileceğini ve bunun oksijen seviyesinin düşürebileceğini gösterdi. Uzun süren seyahatlerde çocuğunuzun oto koltuğunda uyumasına izin vermeyin. Çocuğunuzun hava yolundaki tıkanıklıklar, gelişimini etkileyebilir.

4. Çocuğunuzun hatalı şekilde eğilmesi: İlk başlarda çocuğunuzu oto koltuğunda oturması zor olabilir. Oto koltoğunu kurmadan önce, kullanım klavuzu ile aracınızın el kitabınındaki oto koltuğu güvenliği bölümünü okuyun. Her yolculuktan önce çocuğunuzu doğru bir şekilde oto koltuğuna oturduğundan emin olun.

5. Çocuğunuzu dik oturtmak için uygunsuz denemeler yapmayın: Yenidoğan bebeğinizin başının öne doğru düşmemesi için oto koltuğunuzu üreticinin talimatlarına göre yatırın, yaslayın. Oto koltuklarının birçoğunda açı göstergeleri ve ayarı bulunuyor. Ayrıca sağ açıyı sağlamak için koltuğun ön kıyısının altına gazete ya da rulo yapılmış havlu sıkıştırabilirsiniz. Bebeğiniz oturduğu yerde yayılırsa, koltuğun yanına doğru kaykılırsa, bebeğinizin çevresine ince yastıklar yerleştirin. Ancak kesinlikle altına ya da arkasına yastık koymayın.

6. Ön koltuğa bakan oto koltuğunu çok fazla yaklaştırmayın: Oto koltuğunu ön koltuğa bakar pozisyondayken ileri doğru çok yaklaştırmayın. Bebeğinizin gülümsemesini dikiz aynasından da görebilirsiniz. Arkaya bakan oto koltuğu pozisyonu bebeğiniz 14-18 kg'ya ulaşana kadar öneriliyor. Bu kiloya ulaştığında bebeğinizin yüzü size dönecek şekilde oto koltuğunun yönünü değiştirebilirsiniz.

7. Çocuğunuza kabarık, şişkin montlar giydirmeyin: Bebeğinizin şişkin giysileri üzerindeki emniyet kayışı yeterli koruma sağlamayacaktır. Eğer hava soğuksa, ince pardesü ve şapka giydirin. Kemeri taktıktan sonra bebeğinizi sıcak tutmak için battaniye ile sarabilirsiniz. Kalın giysileri arabadan inince giydirmek için yanınıza alın.

8. Aracınızın emniyet kemerini çok erken kullanmayın: Birçok çocuk 8-12 yaşları arasında yetişkin emniyet kemeri kullanabilir. Çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını anlamak için şu konulara dikkat edin: Çocuğunuzun boyu yaklaşık 1,5 metre olmalı. Çocuğunuz arka koltuğa sırtı dayalı ve dizleri kıvrık şekilde rahatça oturmalı. Kucağındaki kayış, çocuğunuzun üst uyluk kemiğini karşıdan karşıya kavramalı. Omuz kemeri de boynundan ya da boğazından değil omuzlarının üzerinden geçmeli.
Zaman