Hakim, Bediüzzaman'ın idam kararı niye yırttı?
Mahkeme, 27 paşanın idamına hükmetmişti
Risale Haber-Haber Merkezi
Abdullah, İhsan Atasoy'un, merhum Ali İhsan Tola Ağabey için yazdığı kitaptan bölümler aktardı.
Bunlardan biri de Bediüzzaman Hazretlerinin 31 Mart hadisesinden sonra idam talebiyle yargılandığı mahkemedeki sözleriydi. Abdullah, şunları yazdı:
"Tola ailesinin Üstad’la olan bağı Ali İhsan Tola’nın dayısı ve kayınpederi Abdullah Nailî Tola’dan geliyor. 1908’de Meşrutiyet’in başında Üstad İstanbul’da Şekerci Han’da kalırken, kendisini ziyaret edenler arasında o günlerde Hukuk Fakültesi’nde okuyan Abdullah Nailî Tola, Hasan Fehmi Başol ve daha sonra Diyanet İşleri Başkanı olacak olan Hasan Hüsnü Erdem de vardır. Bu zatlar, 31 Mart sonrası bir sabah fakülteye gittiklerinde paşaları resmi elbiseler üzerlerinde, kılıçları bellerinde asılı olarak görürler…
Ali İhsan Ağabey diyor ki: “Yirmi yedi paşanın idamına hükmeden Divan-ı Harbî Örfî (Sıkıyönetim Mahkemesi) Reisi Hurşit Paşa idi. Kimin idam edileceğine dair ferman önceden yazılıp masasındaki sümenin altına konulmuştu. Yani netice baştan belliydi. Üstad da bu idamlıklar arasında yer alıyordu. Hurşit Paşa sorgulama sırasında ‘Siz de mi şeriat istemişsiniz?’ diye sorduğunda Üstad ‘Kâfirlerden başka kim şeriat istemez?’ diye beklenmedik bir cevap verir. Bu sert çıkıştan sonra on bir buçuk cinayetini ve sorularını sıralar. Bu müdafaayı dinleyen Hurşit Paşa, Bediüzzaman için yazılmış idam kararını sümenin altından çıkarıp yırtar ve ‘Said Efendi siz serbestsiniz.’ der.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.